WHO: Evropa trenutno ‘epicentar’ pandemije

Evropa je sada ‘epicentar’ globalne pandemije koronavirusa, izjavio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus apelira na sve zemlje da poduzmu agresivnije mjere sprečavanja širenja virusa, uključujući mobiliziranje zajednice i društveno distanciranje.

Njegova poruka je upućena zbog naglog porasta broja slučajeva zaraze u nekoliko evropskih zemalja, pri čemu je Italija i dalje u najtežoj situaciji sa 17.660 slučajeva zaraze i 1.266 smrtna slučaja, od kojih se 250 desio u zadnja 24 sata.

Nakon Italije, najugroženija je Španija sa skokom od 50% smrtnih slučajeva kojih sada ima 120, dok je broj oboljelih dosegao 4.231.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu je koronavirusom zaraženo više od 132.500 osoba, a oko 5.000 je preminulo usljed posljedica.

Dr. Ghebreyesus tvrdi da je ‘Evropa postala epicentar pandemije, sa više prijavljenih slučajeva i smrtnih ishoda nego ostatak svijeta, osim Kine’, kao i to da se u Evropi ‘svakog dana prijavi više slučajeva nego što je bio slučaj u Kini na vrhuncu epidemije’.

Zaraza se rapidno širi i u drugim evropskim zemljama poput Francuske koja je prijavila 2.876 slučajeva i 79 preminulih.

Odmah iza je Njemačka sa 3.062 oboljelih i 5 preminulih, dok je u Velikoj Britaniji 798 potvrđenih oboljelih i 11 fatalnih ishoda.

Najmanje 10 evropskih zemalja u cjelosti ili djelomično zatvara granice – Danska, Češka, Slovačka, Austrija, Ukrajina, Mađarska i Poljska.

Belgija, Francuska, Švicarska i neki dijelovi Njemačke su bile zadnje zemlje koje su zatvorile škole.

BBC piše da bi se Evropa mogla naći u težoj poziciji nego Kina jer je većina slučajeva u Kini koncentrirana u pokrajini Hubei, i gradu Wuhanu. U ovom slučaju pomaže i to što je autokratska vlada nametnula najveći karantin u historiji.

Nasuprot tome, u Evropi je disperzija zaraze pri čemu različite vlade primjenjuju različite mjere.

Također, izvještaji o broju oboljelih temelje se na prijavljenim slučajevima dijapazona od prvih simptoma do razvoja bolesti, dok naučnici sumnjaju da postoji mnogo veći broj asimptomatičnih oboljelih koji se slobodno kreću i šire zarazu – ne znajući da su zaraženi.

Istovremeno, na drugom kontinentu, američki predsjednik Donald Trump proglasio je vanredno stanje na državnoj razini. On sam je odbacio preporuku da ide u samoizolaciju jer se unazad nekoliko dana susreo s najmanje tri osobe koje su kasnije pozitivno testirale na koronavirus.

U Americi je na snazi zabrana putovanja koja se odnosi na 26 evropskih zemalja uprkos osudama od strane EU.

Kanadski premijer Justin Trudeau započeo je dvosedmičnu samoizolaciju nakon što je njegova supruga oboljela od koronavirusa.

Broj smrtnih slučajeva u Iranu popeo se na 514, a vjeruje se da je tačan broj znatno veći.

Prvi slučajevi su zabilježeni i u Istočnoj Africi, Keniji, Etiopiji i Sudanu, prenosi BBC.

PATRIA

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*