DF, SDA, NSRzB i BPS potpisali prijedlog mjera za početak procesa reformi u TK

Povodom prijedloga mjera za početak procesa reformi u Tuzlanskom kantonu koji su potpisali Amir Fazlić, predsjednik KO SDA TK-a, Mahir Mešalić, predsjednik KO Demokratske fronte TK-a ,te predsjednici kantonalnih odobora  Narodne stranke Radom za boljitak i BPS-a Tuzla, Mersed Šerifović i Mirsad Selimović, danas je održana pres-konferencija.

– Napavili smo zajednički sporazum koji se odnosi na reformu u javnom sektoru, kao i uštede u budžetu. Idemo na stabilizaciju javnih preduzeća, na reformu budžeta, privrede, u borbu protiv korupcije, zatim umanjene primanja u organima javne uprave i rješavanje i dijalog aktuelnih problema na području TK-a u vezi obespravljenih radnika – kazao je Mahir Mešalić, predsjednik KO DF TK-a.

Mešalić je izrazio žaljenje što ekspertna vlada nije spriječila probleme u vezi obespravljenih radnika, te je rekao da će potpisnice sporazuma preuzeti odgovornost i probati riješiti neke od problema u skladu sa zakonom i važećim propisima.

– Mi kao nova politička partija želimo da pomognemo procesu rješevanja problema u TK- i da pokažemo da ovo može i drugačije – rekao je Mešalić.

U ovom okvirnom sporazumu, kako je naveo , stoji da rukovodstva, direktori, nadzorni i upravni odbori javnih predzeća deponuju ostavke, da finansijska policija uđe i izvrši provjeru poslovanja javnih preduzeća sa većinskim državnim kapitalom, a zatim tu su i revizija ili nadzor nad poslovanjem organa uprava. Izbor direktora i javnih preduzeća mora biti po stručnosti, te treba ukinuti menadžerske ugovore i smanjiti ukupne prihode direktorima javnih preduzeća i ustanova sa većinskim državnim kapitalom.

– Isto tako tražili smo moratorij za zapošljavanje u narednih 18 mjeseci izuzev radnih mjesta koja su neophodna za funkcionisanje Kantona, zatim usklađivanje sistematizacije sa ciljem smanjenja radnih mjesta u javnoj upravi. Zatražili smo da se ukine pravo na ‘bijeli hljeb’ u Kantonu, iako su neke aktivnosti već ranije poduzete u vezi toga – izjavio je Mešalić.

Od ušteda se izuzimaju zdravstvo, školstvo, policija i obrazovanje i institucije kulture, što, kako Mešalić navodi, ne važi za direktore tih institucija i članove uprave. Stranke potpisnice su se složile da treba donijeti kantonalni zakon o državnim službenicima s ciljem vezivanja pozicija za mandatni period u ministarstvima, što se odnosi na pomoćnike ministara, sekretare, šefove kabineta.

– Naglasio bih da smo dogovorili da ministri iz saziva tzv. ekspertne vlade ne mogu dobiti povjerenje po bilo kom osnovu u novom sazivu vlade. Složili smo se oko reforme obrazovnog i zdravstvenog sektora s ciljem približivanja važećim standardima i dijaloga i rješavanja aktuelnih problema i tu smo naveli da tražimo pomoć Federalne vlade te da su ove stranke koje će činiti skupštinsku većinu dužne da zajedno djeluju prema Federalnoj vladi, da nam pomogne u rješavanju problema, kazao je predsjednik KO DF TK-a.

Demokratskoj fronti je, prema njegovim riječima, pripalo pet ministarstava i to: MUP, Ministarstvo nauke, obrazovanja, kulture i sporta, Ministarstvo pravosuđa, zatim Ministarstvo za razvoj i poduzetništvo, te Ministarstvo za rad i socijalnu politiku.

– Znatan dio vremena smo utrošili da dođemo do kvalitetne parlamentarne većine koja bi mogla u datom periodu i u ovom mandatu da odgovori na sve izazove u TK-u. Stabilnost parlamentarne većine je i preduslov da Vlada može da radi u normalnim okolnostima, da provodi reforme, te da nemamo onaj period koji smo imali iza sebe. Osnovni uslov je dastvorimo ambijent da TK ponovo bude najjači i sa najboljom privredom, istakao je Amir Fazlić, predsjednik KO SDA TK-a.

SDA je takođe dobila pet ministarstva, i prema Fazlićevim riječima, vodili su se aktuelnih problema u TK-u, te nisu bježali od najtežeg ministarstva, a to je Ministarstvo industrije, enegetike i rudarstva.

Ovoj stranci je pripalo i Ministarstvo finansija, zatim Ministarstvo za boračka pitanja, kao i Ministarstvo prostornog uređenja i Ministarstvo poljoprivede, vodoprivede i šumarstva.

– SDA je dobila poziciju i premijera i predsjednika Skupštine TK-a, a  kojeg je SDA već odredila i to je Senad Aljić. Što se tiče premijera tek idemo u proceduru koja ide od onog momenta kad bude imenovan predsjednik Skupštine koji ima desetak dana da imenuje mandatara – rekao je Fazlić.

Sjednica kantonalne skupštine bit će održana sutra.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*