Novih pet slučajeva koronavirusa u Hrvatskoj, prvozaraženi ima negativan nalaz

Danas je potvrđeno pet novih slučajeva koronavirusa u Hrvatskoj. Broj ukupno zaraženih se popeo na 37.Na konferenciji Nacionalnog štaba rečeno je kako se očekuje da će i tokom dana biti potvrda za još jednu osobu da je zaražena ovim virusom.

“Od novih zaraženih, dva su slučaja u Osijeku, kontakti prije zaraženog u Zagrebu, te po jedan u Sisku, Varaždinu i Zagrebu, koji su putnici. Jedan se vratio iz Amerike, jedan iz puta po Evropi i jedan iz Španije”, rečeno je na konferenciji za medije.

Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, je objavio da je nalaz prvozaražene osobe u Hrvatskoj negativan te da bi trebao biti otpušten kući.

Na pitanje o gužvama na granici, Capak je rekao da se ljudi ne mogu pustiti preko granice bez da dobiju rješenje o samoizolaciji.

“Od sad inspektori neće ispisivati rješenje, nego će davati štampane obavijesti u ruke onih koji dolaze. Inspektor jedino treba uzeti ime i prezime, kuda putuje i broj telefona. Ta će procedura trajati dvije minute. Obrasci se trenutno izrađuju”, rekao je Capak.

Vrh Nacionalnog štaba će, javlja Dnevnik.hr, otići na sastanak u Banske dvore s premijerom Andrejom Plenkovićem koji je zakazan za 11 sati.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*