epa07687229 (FILE) - A handout file picture made available by the presidential office shows Iranian President Hassan Rouhani (R) and the head of Iran nuclear technology organization Ali Akbar Salehi inspecting nuclear technology on the occasion of Iran National Nuclear Technology Day in Tehran, Iran, 09 April 2019 (reissued 01 July 2019). According to Iranian media on 01 July 2019, Iran has passed the limit on its stockpile of low-enriched uranium by exceeding of 300kg set in a landmark 2015 nuclear deal made with world powers. The International Atomic Energy Agency (IAEA) said it will file a report. EPA-EFE/IRANIAN PRESIDENCY OFFICE HANDOU HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Kršenje zabrane: Kompanija iz RS-a prodavala aluminij Iranu

Jedna kompanija iz bh. entiteta Republika Srpska bavi se opasnim poslom i trguje opasnim supstancama koje mogu biti prijetnja velikim silama. Uhvaćena je u tim poslovima.

To je u intervjuu za sarajevsku Face TV izjavio predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović, govoreći o temi o kojoj su nedavno razgovarali član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, a o kojoj se u javnosti pričalo kao o „državnoj tajni“.

Šarović nije precizirao, ali je rekao da su informacije o poslovanju kompanije došle do Dodika, te da se radi o „komponentama koje mogu da posluže za nešto opasno, za pravljenje oružja koje je globalna prijetnja“.

Na pitanje da li se radi o nuklearnom oružju, Šarović nije dao konkretan odgovor.

‘Dodik je zabranio trgovinu’
Negirao je da je to uran, ali je spomenuo Iran koji je zbog svog nuklearnog programa već dugo pod sankcijama.

Radončić je malo kasnije pojasnio da je kompanija, koju nije imenovao, kršila međunarodne sankcije Evropske unije i SAD-a Iranu.

Dodao je da se ne radi o hemijskom oružju, već o prodaji aluminija.

Radončić je kazao da je saopštio Dodiku te informacije, te da je on „reagovao odgovorno“.

„Direktno i precizno je zabranio bilo kakav posao s tom zemljom. Taj problem smo završili za pet minuta“, rekao je.

Informacije su došle od, kako je rekao, bh. obavještajne službe i međunarodnih partnera.

Izvor: Face TV

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*