Višković: Nove mjere zbog širenja korona virusa

U Bosni i Hercegovini, danas do 16 sati, 24 osobe zaražene su korona virusom.

Tri nova slučaja zabilježena su danas. Nalaz žene iz Orašja, koja je boravila u Njemačkoj, pozitivan je na korona virus, potvrdila je Sebija Izetbegović, direktorica Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo za N1 televiziju, što je četvrti slučaj zaraze u entitetu Federacija BiH.

U bh. entitetu Republici Srpskoj danas su registrovana dva nova slučaja korona virusa. Testiranjem je utvrđeno da su ovim virusom zarađene osobe iz Laktaša i Srpca, a trenutno je 20 zaraženih u RS-u.

U Administrativnom centru Vlade RS u Banjaluci danas je održan sastanak kojem su prisustvovali predsjednik Vlade Radovan Višković, predsjednik RS Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić, ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić, direktor Inspektorata RS Dragutin Škrebić i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Radovan Višković, nakon sastanka je rekao da je utvrđeno da se određeni poslovni subjekti i građani ne pridržavaju striktno mjera lokalnih zajednica i Vlade RS. Zbog toga će se sutra tražiti mogućnost za telefonsku sjednicu Vlade RS za izmjene dijela krivičnog zakonodavstva kako bi se pooštrile kazne predviđene za nepridržavanje mjera oko pooštravanja kazni.

“Redukovaće se broj službenika u javnim ustanovama, to ćemo uraditi već u toku večeri, biće naredba resornim ministrima da od ujutro određeni broj službenika ne dolazi na posao, da neki radi od kuće”, kazao je Višković.

On je rekao da će to preporučiti i lokalnim zajednicama da za najmanje 50 posto koriguju broj službenika.

On je najavio da će entitetska ministarstva trgovine i turizma RS i FBiH donijeti uredbu za ograničavanje marži za osnovne životne namirnice i zaštitnu opremu, a referentni datum biće 5. mart, kako bi se spriječilo nekontrolisano podizanje cijena.

“Zabraniće se već od sutra svako službeno putovanje javnih institucija van granica BiH”, kazao je Višković.

Prema njegovim riječima, od utorka počinje instruktivna nastava za učenike osnovnih škola, na prvom kanalu RTRS u vremenu od 9 do 12 časova.

“Sve oblasti koje budu u toj instruktivnoj nastavi obrađene tretiraju se kao da su slušali nastavu i pohađali nastavu u školama”, kazao je Višković i dodao da je to predviđeno da se radi istim putem u FBiH.

On je istakao da pošto se svih 20 slučajeva zaraze odnosi na grad Banjaluku i užu okolinu, gradski štab za vanredne situacije donijeće druge restriktivne mjere u cilju kontrole širenja virusa.

“Vjerovatno će na gradskom štabu donijeti odluku o zatvaranju svih ugostiteljskih objekata na području grada Banjaluke. Kontaktiraću načelnike susjednih opština da preduzmu iste takve mjere u svojim mjestima”, kazao je Višković.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da je Banjaluka u fokusu jer su svih 20 oboljelih ili direktno ili indirektno povezani sa ovim gradom. Prema njegovim riječima postoji žarište u Banjaluci u ovom momentu je zabrinjavajuće, jer su osobe iz tog klastera imale mnogo društvenih kontakata, te postoji potencijal širenja.

Zbog toga će večeras na sjednici Štaba u 18.30 predložiti preventivne restriktivne mjere, preventivne kako bi se minimizirali rizici, a restriktivne jer se svode na smanjivanje društvenih kontakata. Rekao je da će se mjere odnositi na trgovinu, ugostiteljstvo, usluge, javnu upravu, gradske sektore uz preporuke privatnom sektoru da se smanji broj kontakata i onemogući prenošenje sa jednog na drugo lice.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*