Macron proglašava karantin za cijelu Francusku, u Iranu za jedan dan 129 mrtvih

Pandemija koronavirusa stišava se u Kini, ali situacija eskalira u Italiji, Iranu, Španiji i Francuskoj.Uz kritičnu Italiju posljednjih dana situacija je eskalirala i u Iranu, gdje je samo u posljednja 24 sata bilo 129 umrlih od koronavirusa. U ovoj zemlji rapidan je i porast broja slučajeva, posljednji podatak govori od 1.029 novozaraženih.

“Apeliramo da svi ovaj virus shvate ozbiljno i ne putuju u druge provincije”, rekao je glasnogovornik ministarstva zdravstva Kianoush Jahanpour.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obratit će se večeras naciji o eskalaciji krize vezane uz pandemiju koronavirusa, javlja Reuters.

Macron će tokom dana razgovarati s premijerom, savjetnikom za odbranu, koordinatorom sigurnosnih službi i ministrom zdravstva prije nego što se obrati naciji u 20 sati.

U Francuskoj je koronavirusom zaraženo skoro pet i po hiljada ljudi, a umrlo je 127 osoba. Nagađa se da bi Macron mogao proglasiti karantin za cijelu zemlju, nešto o čemu se još jučer spekuliralo na društvenim mrežama.

Iako su dužnosnici opovrgnuli ta nagađanja, više od 900 novooboljelih znak je da bi se vlast mogla odlučiti na taj drastičan potez.

Teška situacija je i u Španiji gdje je samo posljednjeg dana registrovano 806 novih slučajeva i troje preminulih.

Pozitivna slika je u Velikoj Britaniji gdje ukupan broj slučajeva još uvijek nije hiljadu i po te Kina, u kojoj je sve i krenulo, koja bilježi samo 36 novozaraženih u jednom danu.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*