Naređeno da se cijene životnih namirnica u FBiH moraju vratiti na nivo od 5. marta 2020.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je odluku o zabrani poskupljenja osnovnih životnih namirnica i vraćanju cijena koje su važile 5. marta 2020. godine.Među namirnicama čije cijene moraju biti kao one od prije 11 dana su mlijeko, braško, šećer, ulje, žitarice, jaja, sol, riža, tjestenina, margarin, mesne i riblje konzerve, svježe meso, riba, hrana za dojenčad i pelene, higijenski ulošci, voda za piće, dijetski proizvodi, deterdženti, sapun, pasta za zube, zaštitna odjeća i obuća, hirurške maske i posteljno rublje.

Peti mart se uzima kao ključni datum s obzirom na to da je taoga dana potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom u Bosni i Hercegovini.

Vlada je odlukom reagovala na sve češće pritužbe građana, te dokazana bezrazložna povećanja cijena životnih namirnica nakon pojave zaraze u našoj zemlji.

Ova odluka je donesena na 214. sjednici Vlade Federacije BiH radi upoznavanja sa stanjem i prijedlogom za poduzimanje mjera i aktivnosti radi zaštite stanovništva i ublažavanja posljedica uticaja globalne pandemije koronavisursa na ekonomiju u Federaciji BiH.

Sličnu odluku je donijela i Vlada Republike Hrvatske koja je prodavačima zabranila promjenu cijena osnovnih životnih namirnica kako bi se spriječilo profiterstvo u vrijeme krize.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*