Centralna banka BiH: Monetarni i finansijski sistem u BiH je stabilan

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine saopćili su da je monetarni i finansijski sistem u BiH stabilan.”Na računima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) trenutno se nalazi 5,5 milijardi konvertibilnih maraka deponovanih od strane komercijalnih banaka i njihovih deponenata. Od toga je 2,7 milijardi KM obavezna rezerva, dok 2,8 milijardi KM predstavlja višak iznad obavezne rezerve. Ovo jasno ukazuje na to da je bankarski sistem u zemlji likvidan i ne postoji trenutno potreba za dodatnim smanjenjem stope Obavezne rezerve“, saopšteno je iz Ureda za informisanje CB BiH.

Centralna banka BiH raspolaže dovoljnom količinom gotovog novca konvertibilne marke i novčanicama eura, tako da može odgovoriti potrebama komercijalnih banaka u cilju snabdijevanja građanstva i privrede.

Napomenuli su i da komercijalne banke imaju značajna gotovinska sredstva što je, kako tvrde, garant ispunjenja svih potreba finansijskog sistema za gotovim novcem u cjelini.

Centralna banka BiH kontinuirano prati situaciju i poduzima sve neophodne mjere u skladu sa svojim ovlaštenjima definisanim zakonom u zaštiti monetarne stabilnosti i domaće valute.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*