Husein Bosnić optužen za terorizam

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Huseina Bosnića zvanog Bilal (42) iz Bužima za javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi sa vrbovanjem radi terorističkih aktivnosti i organiziranje terorističke grupe.

Optuženi se tereti da je tokom 2013. i 2014. godine, kao pripadnik tzv. selefijske zajednice u BiH, organizovane na području Bosne i Hercegovine, van zvaničnih institucija Islamske zajednice u BiH, u nekoliko gradova na području BiH kao što su zajednice u Velikoj Kladuši i u Gornjoj Maoči, radi propagande i širenja islamskog radikalizma u Bosni i Hercegovini i regionu, svjesno sa pozicije vjerskog autoriteta u toj tzv. selefijskoj zajednici, javno podstrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Po navodima optužnice, optuženi je javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike selefijske zajednice kao i putem društvene mreže održavao, objavljivao svoje govore i upućivao u istim javne poruke s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu pripadnici organizovane terorističke grupe ISIL u tzv. Islamskoj državi i kao pripadnici te grupe učestvuju u aktivnostima koje organizuje ta teroristička organizacija.

Nadalje, nakon ovakvog javnog podsticanja Huseina Bosnića, veći broj državljana BiH pripadnika selefijske zajednice, napustio je BiH te se priključio terorističkim organizacijama ISIL-a u Siriji i Iraku koje su od strane Savjeta bezbjednosti  UN-a proglašena kao terorističke organizacije i grupe, te su učestvovanjem u terorističkim aktivnostima u Siriji i Iraku izvršili radnje koje imaju obilježja nekog od krivičnih djela terorizma.

Veći broj osoba državljana BiH koji su otišli na ratište, od koji su neki kao pripadnici terorističke organizacije i poginuli, redovno su posjećivali i prisustvovali javnim predavanjima Bosnića, ostali i dalje učestvuju u aktivnostima terorističke organizacije kojoj su pristupili i tako predstavljaju opasnost za BiH na način da se obučavaju i pripremaju i za provođenje terorističkih radnji i po povratku u BiH.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi s krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organiziranje terorističke grupe.

Tužilaštvo BiH, zajedno s partnerskim agencijama u okviru Udarne grupe za borbu protiv terorizma, kao i partnerskim agencijama u drugim državama, predvodilo je i predvodi, te nastavlja borbu protiv terorizma i aktivnostima usmjerenim na otkrivanje i krivično procesuiranje osoba – državljana BiH koji učestvuju u oružanim sukobima na stranim ratištima, jer se radi o krivičnim djelima kojima se ugrožava sigurnost građana Bosne i Hercegovine, a koja predstavljaju opasnost za globalnu sigurnost, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*