Ovo je pregled trenutne epidemiološke situacije u FBiH: Koliko je zaraženih po kantonima

Prema posljednjim informacijama Zavoda za javno zdravstvo FBiH prikupljenih večeras do 18 sati na području Federacije je ukupno 33 potvrđena slučaja koronavirusa.Tako je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu 16 zaraženih, u Zeničko-dobojskom kantonu šest, u Unsko-sanskom kantonu četiri, u Kantonu Sarajevo kao i u Bosanskopodrinjskom kantonu po tri, te u Posavskom kantonu jedna osoba.

Također, evidentiran je i prvi smrtni ishod zaraze koronavirusom, a što je ustanovljeno u Kantonalnoj bolnici u Bihaću. Radi se o starijoj ženskoj osobi koja je bila hronični bolesnik, a umrla je u toku noći.

No, tek danas je potvrđeno da je bila pozitivna na koronavirus. Riječ je o supruzi muškarca, koji je hospitaliziran u izolatoriju Odjela za infektivne bolesti, a on je inače bio drugi potvrđeni slučaj na koronavirus u gradu Bihaću.

S druge strane mlađi muškarac smješten u bolnici u Bihaću je i dalje u teškom stanju, jednako kao i jedan pacijent smješten na Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru.

Prema podacima iz svijeta evidentiranih do 20.30 sati, ukupno je 303.178 zaraženih, 12.962 smrtna slučaja, te 94.639 oporavljenih o koronavirusa.

Najviše smrtnih slučajeva je u Italiji. Sa današnja nova 793 smrtna slučaja broj umrlih u ovoj zemlji se popeo na 4.825. Na drugom mjestu je Kina odakle je i potekao smrtonosni virusa sa 3.255 smrtna slučaja.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*