Sud BiH odbio tužbu federalnog Ministarstva pravde protiv rješenja Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH

Sud BiH odbio je tužbu Ministarstva pravde FBiH kojom je traženo da se poništi Rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH i zaključio da je Odluka Agencije pravila i zakonita.

Odluka Agencija odnosila se na nezakonito prikupljanje uvjerenja o nekažnjavanju od kandidata koji su se javili na poziv za imenovanje vještaka na području FBiH.

Iz Agencije navode da podaci iz kaznene evidencije spadaju u posebnu kategoriju ličnih podataka te da je za njihovu obradu potreban valjan pravni osnov.

Naglašavaju da se u presudi, između ostalog, navodi da je odredbom Zakona o krivičnom postupku FBiH propisano da se podaci iz kaznene evidencije mogu uz obrazložen zahtjev dati i državnim organima, ako još traju određene mjere sigurnosti ili pravne posljedice osude.

Također je propisano da niko nema pravo tražiti od građana da podnesu dokaze o svojoj osuđivanosti, odnosno neosuđivanosti te da ovim tužilac nije ovlašten da od kandidata u postupku po Javnom pozivu za imenovanje vještaka na području FBiH zahtijeva prilaganje uvjerenja o nekažnjavanju, saopćeno je iz Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*