Ajdinović: Neće se zabraniti nijednom državljaninu BiH ulaz u njihovu zemlju

Anis Ajdinović direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove za Klix.ba je naveo kako nijednom državljaninu BiH neće biti onemogućen ulaz u njihovu domovinu preko Graničnih prijelaza Kamensko i Strmica koji se nalaze u Livanjskom kantonu.Ova reakcija je uslijedila nakon što je Krizni štab Livanjskog kantona naredio samoizolaciju u kojoj je navedeno da se zabranjuje ulazak državljana BiH na područje ovog kantona.

“Federalna uprava za inspekcijske poslove će putem svojih federalnih sanitarnih inspektora vršiti poslove iz svoje nadležnosti na GP Kamensko i GP Strmica, izricati mjere izolacije od 14 dana za sve putnike pa i državljane BiH, ali nikome od državljana BiH neće biti onemogućen ulaz u domovinu preko ovih prijelaza”, poručio je Ajdinović.

Podsjećamo, ovu problematičnu definiciju samoizolacije Livanjski kanton je danas donio i u njoj je jasno navedeno da državljani BiH neće moći ući na njegovo područje.

S druge strane, nije definisano da li se to odnosi na osobe sa državljanstvom Republike Hrvatske, kojeg posjeduje značajan broj Hrvata u BiH.

Na ovu odluku su oštro reagovali i političari u BiH, poput predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića te premijera Federacije BiH Fadila Novalića koji su odluku nazvali protivustavnom i naredili su da se ona povuče.

Radončić je također najavio da će podnijeti i krivičnu prijavu protiv premijera u Livnu koji je i učestvovao u donošenju ove odluke.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*