Državljani Hrvatske u BiH na izborima u nedjelju glasaju na 15 biračkih mjesta

Prvi krug predsjedničkih izbora u Republici Hrvatskoj bit će održan u nedjelju, 28. decembra, a za državljane Hrvatske s prebivalištem Bosni i Hercegovini bit će otvoreno 15 biračkih mjesta na kojima će građani moći ostvariti svoje biračko pravo.

Kako je u izjavi za Agenciju FENA potvrdio Pero Bilušić, tajnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske, 10 biračkih mjesta bit će otvoreno u Generalnom konzulatu Hrvatske u Mostaru, po dva biračka mjesta u Veleposlanstvu Hrvatske u Sarajevu i Generalnom konzulatu u Tuzli te jedno biračko mjesto u Generalnom konzulatu Hrvatske u Banjoj Luci.

Birališta će biti otvorena 28. decembra, kaže Bilušić, od sedam do 19 sati.

– Do 17. decembra do kada je trajala prethodna i aktivna registracija u BiH se registriralo 5.675 birača. Međutim, svi državljani Hrvatske koji imaju prebivalište u BiH moći će ostvariti biračko pravo, iako se nisu registrirali jer će u Veleposlanstvu RH i generalnim konzulatima moći dobiti potvrdu i s tom potvrdom izaći na biračko mjesto – pojasnio je Bilušić.

Potvrde će se izdavati uz predočenje identifikacijskog dokumenta (putovnica, osobna iskaznica, vozačka dozvola ili neka druga javna isprava s fotografijom, bez obzira na to je li isprava izdata u Hrvatskoj ili inozemstvu, na osnovu koje se može nedvojbeno utvrditi identitet birača), a na temelju prethodne službene provjere biračkog prava u evidenciji birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

Za predsjednika Hrvatske četvoro je kandidata: Kolinda Grabar- Kitarović (kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice – HDZ), Ivo Josipović (kandidat Socijaldemokratske partije – SDP i aktuelni predsjednik), Milan Kujundžić (kandidat Saveza za Hrvatsku) i Ivan Vilibor Sinčić (kandidat nevladine udruge Živi zid koja pokušava spriječiti deložacije zbog ovrha).

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pozvao je birače da iskoristite svoje građansko pravo i glasaju za predsjednika Hrvatske na biračkim mjestima u Bosni i Hercegovini.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*