Turnir kandidata FIDE 2020.: U 6. kolu odigrana najduža sedmočasovna partija u 98 poteza

Poslije odigranog 6. kola mečeva kandidata za izazivača svjetskog prvaka, rus Ian Nepomniachtchi,  povećao je vodstvo nad konkurencijom pobjedom protiv kineza Ding Lirena. U današnji dan odmora na turniru Rus ulazi sa poenom prednosti nad prvim pratiocem francuzem Maxsime Vachier-Lagrave i kolo prije završetka prve polovine turnira postavlja se kao jak favorit za izazivača Magnusa Carsena.

Rezultati 6 kola:

Ian Nepomniachtchi  – Ding Liren                  1:0

K. Alekseenko – A. Giri                                  0:1

A. Grischuk – F. Caruana                                remi

Wang Hao – M. Vachier-Lagrave                   remi

U šestom kolu odigrana je najduža sedmočasovna partija u 98 poteza u kojoj je Anish Giri u napetoj i iscrpljujućoj partiji pobijedio rusa Kirilla Alekseenka. Partija između Ian Nepomniachtchi  i Dinga Lirena bila je borba između lidera na turniru i jednog od najvećih konkurenata za pobjednika prije samog početka turnira. Prije ove partije ova dva protivnika su igrala devet puta i skor je bio neriješen (po jedna pobjeda i sedam remija). Zadnja odlučena partija bila je na zagrebačkom Grand Chess Tour prošle godine na kojem je  trijumfovao Ding Liren. Ian Nepomniachtchi  je demonstrirao odličnu pripremu sa bijelim figurama. Komentatori (GM Magnus Carsen, GM Nihal sarin,GM Jan Olafson) su konstatoavli da je Ding Liren igrao varijatu koju je već prije odigrao par puta i bila je velika mogućnost da će Ian Nepomniachtchi  napraviti dobru prirpemu. Čini se da se upravo to i desilo jer je Ding potroši omnogo više vremena u otvaranju. Poslije razmjene u centru bijeli je napravio slobodnog pješaka koji je vrlo brzo “klizio” prema polju promocije dame. Ključni trenutak partije je 33. potez gdje je prvo Ian napravio propust  sa 33.Dc6 (puno bolje i sigurnije je bilo 33. f3)  stvorivši crnom mogućnost da odigra 33. … Tb6 !!. Kinez je propustio navedenu priliku poslije koje rus više nije dozvolio iznenađenje i u 40 potezu dobio partiju.

U partiji A. Grischuk – F. Caruana   vidjeli smo varijantu Ruy Lopeza. Partija je nosila mnogo detaljnih i tačnih izračuna i poslije raspleta donijela samo remi. Ovaj remi je iskoristio Ian Nepomniachtchi i pobjegao Fabiju na 1,5 poena prednosti. Nije nedostižna prednost ali forma koju pokazuje Ian Nepomniachtchi teško da će dopustiti iznenađenje. Definitivno iz utrke za izazivača su otpali juče poraženi K. Alekseenko i Ding Liren.  

Tabela nakon šest kola:

1.         I. Nepomniachtchi      (4,5/6)

2.         M. Vachier-Lagrave    (3,5/6)

3-6.      F. Caruana                   (3,0/6)

3-6.      A. Giri                         (3,0/6)

3-6.      Wang Hao                   (3,0/6)

3-6.      A. Grischuk                 (3,0/6)

Sedmo kola na rasporedu je 25.03.2020. godine u 12 sati po našem vremenu u kojem se sastaju:

Fabiano Caruana (USA) – Wang Hao (China)

Maxime Vachier-Lagrave (France) – Ian Nepomniachtchi (Russia)

Ding Liren (China) – Kirill Alekseenko (Russia)

Anish Giri (The Netherlands) – Alexander Grischuk (Russia)

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*