Postoji razlika između mališana koji mucaju i onih koji ponavljaju riječi

Razvoj govora je jedno od osnovnih razdoblja kroz koje svako dijete prolazi. Mucanje u klasičnom smislu javlja se tek kod 5 posto male djece. Kada navrše određene godine, već se počinju izražavati čitavim rečenicama. Ipak, tokom ove dobi odrastanja moguće je da se javi mucanje.

U većini slučajeva, mališani mucaju jer postoji puno toga što žele reći, pa to ponekad preraste u naviku. Stoga, ono što je naizgled mucanje, možda je samo ponavljanje riječi. Mucanjem u klasičnom smislu ne smatra se ponavljanje prvog sloga ili riječi u cijelosti, piše LoveToKnow.

Kako prepoznati mucanje?

Mucanje je, zapravo, rijetka pojava kod male djece. Javlja se tek kod 5 posto njih. Ako primijetite da dijete ima poteškoće izgovoriti prvo slovo riječi, onda je vrlo moguće da zaista muca. Ako, pak, samo ponavlja riječ prije nego što dovrši rečenicu, najvjerojatnije nije riječ o mucanju.

Kada malo dijete muca, primjetna je frustracija time što ne može izgovoriti riječ. Na primjer, primjetno je stezanje vilice, skupljanje pesnice ili naginjanje prema naprijed, kao da mališan pokušava istjerati riječ iz sebe. Sve su to pokazatelji da dijete ima određene poteškoće u govoru.

Šta možete učiniti?

Za početak, budite smireni. Dijete može pročitati vaše burne emocije, pa i samo postati uznemireno. Obratite mu se staloženim i nježnim tonom. Time mu i dajete primjer kako bi trebalo govoriti. Usporite dok pričate, a dijete će možda oponašati vaš tempo. Nije poželjno reći mu da uspori, jer tako ukazujete na problem s kojim se dijete bori, što ga može dodatno uznemiriti.

Posavjetujte se sa svojim pedijatrom, ako ste veoma zabrinuti zbog mucanja. Liječnik će vas po potrebi uputiti logopedu. Porazgovarajte i s odgajateljicom u vrtiću oko toga je li primijetila poteškoće pri govoru kod vašeg djeteta. Informirajte se putem pouzdanih i stručnih izvora, kako biste bili što upućeniji u stanje svog mališana.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*