U svijetu zaplijenjeno 4,4 miliona lažnih lijekova

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen upozorila je u utorak građane Evropske unije na povećanu prisutnost lažnih lijekova i preparata za borbu protiv korona virusa.

Pozvala je građane da, u cilju smanjenja širenja virusa COVID-19, “jednostavno ostanu kod kuća” i da prate uputstva nadležnih službi, prenosi Tanjug.

“Broj lažnih lijekova, dezinfekcionih sprejeva ili ‘čudotvornih’ lijekova koji se prodaju na internetu je zapanjujući. Radimo s nacionalnim vladama i agencijama EU-a na rješavanju ovog problema i na sigurnosti ljudi”, kaže Von der Leyen.

Evropska agencija za policijsku saradnju – Europol je, zbog povećanja korištenja interneta i povećanog broja zloupotreba, podržala globalnu operaciju protiv trgovine falsificiranim lijekovima.

Tom prilikom više od 4,4 miliona jedinica nezakonitih lijekova zaplijenjeno.

Hapšenja i ukidanje linkova

Razbijeno je 37 grupa organiziranog kriminala i izvršeno je 121 hapšenje.

Istovremeno, 2.500 linkova s oglasima je skinuto.

Predsjednica EK-a poziva građane da obavezno provjere internet stranice na kojima se pojavljuju oglasi za lijekove ili bilo koja druga sredstva namijenjena borbi protiv korona virusa.

“Ako se razvije vakcina protiv korona virusa, vaša vlada i javne institucije će to objaviti. To ćete znati iz pouzdanog izvora. Do tada nastavit ćemo blisko sarađivati s nacionalnim vladama, uz pomoć naših agencija, kako bi spriječili da opasni falsificirani lijekovi dođu do vas”, poručila je Von der Leyen.

(Aljazeera)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*