Federalni štab civilne zaštite: Preporuka da se objave imena i prezimena onih koji krše mjere izolacije

Jelka Milićević, komandantica Federalnog štaba civilne zaštite, ministrica finansija i zamjenica premijera bh. entiteta Federacije BiH kazala je da je izdata preporuka kantonalnim organima za inspekcijske poslove i ministarstvima unutrašnjih poslova da prilikom provjera kršenja mjera o samoizolaciji osim prekršajnih koriste i odredbe krivičnog zakona. Također, je preporučeno da se javno objave ime i prezime, kao i mjesto stanovanja ili prebivališta osoba za koje se utvrdi da ne postupaju u skladu sa izrečenim mjerama izolacije, javlja Anadolu Agency (AA).

“Federalni stožer civilne zaštite uputio preporuku, koja je vezana za primjene, odnosno sankcije za ljude koji krše mjere izolacije. Stoga preporučujemo kantonalnim organima za inspekcijske poslove i ministarstvima unutarnjih poslova da u okviru provjera kršenja mjera o izolaciji pored prekršajnih mjera koriste i odredbe krivičnog zakona FBiH i krivične odgovornosti za krivična djela protiv zdravlja i širenja zaraze i sprečavanje službene osobe u vršenju službene dužnosti i napada na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti“, kazala je Milićević i dodala:

“Ljudi krše odredbe samoizolacije i ne dovode u pitanje samo svoje zdravlje, nego i zdravlje svojih najbližih i okoline. U tom smislu preporučuje se organima da javno objave ime i prezime, kao i mjesto boravka, odnosno prebivališta lica za koja se utvrdi da ne postupaju u skladu sa izrečenim mjerama izolacije.“

Komandantica FŠCZ-a je naglasila da je upućena i treća preporuka kantonalnim, gradskim i opštinskim štabovima civilne zaštite da sagledaju mogućnost pronalaska adekvatnog prostora za smještaj i izolaciju osoba koja krše mjere o samoizolaciji. Pri tome, dodala je Milićević, moraju voditi računa da ti prostori zadovoljavaju uslove za boravak i da se mogu poštovati preporuke o minimalnoj udaljenosti osoba koje su tu smještene, da se ne bi stvorio novi klaster za širenje korona virusa.

“Vlada FBiH intenzivno radi na aktivnosti spašavanja gospodarstva. Također, pravi preraspodjelu svih institucija i koordinaciju za lakši rad i brže donošenje odluka“, pojasnila je Milićević.

Anis Ajdinović, direktor Federalna uprave za inspekcijske poslove kazao je da su inspektori raspoređeni na 15 graničnih prelaza i na aerodromu Sarajevo. Do sada su sanitarni inspektori izdali 14.821 rješenja o mjerama izolacije za osobe koje su ušle u BiH. Istakao je da se svaki dan smanjuje broj putnika koji ulaze u BiH, ali da je još uvijek velika koncentracija na prelazima Orašje, Bosanski Šamac i Kamensko.

“Osim kontrole putnika, koji ulaze u BiH, kontrolišemo i zdravstvenu, kvalitativnu i higijensku ispravnost svih roba koje uđu u zemlju. Imamo znatan broj pošiljki koje ulaze u BiH, to je jasan podatak koji svim građanima F BiH ukazuje da životnih namirnica ima i da nam police neće biti prazne“, rekao je Ajdinović i nastavio:

“Po pitanju praćenja 14.821 izrečenih mjera izolacije mogu reći da imamo sve bolju saradnju i komunikaciju sa svim kantonalnim upravama policije i ministarstvima unutrašnjih poslova.“

Istakao je i dobru saradnju po tom pitanju sa Inspektoratom Republike Srpske, kojem su do sada poslali podatke za 1.054 lica kojima je izdato rješenje o mjeri izolacije, a žive na teritoriji RS-a.

“U ovom trenutku imamo podatak o 38 lica koja su kršila mjere izolacije u skladu sa izvještajima i službenim zabilješkama kantonalnih MUP-ova, tako da ćemo detaljno razmotriti i na kraju objaviti imena i prezimena, odnosno taj minimum podataka“, istakao je Ajdinović.

On je pojasnio u kojim slučajevima se ne može objaviti minimum podataka, a u kojima može, kako bi sve bilo u skladu sa zakonom.

“Ne smiju se dati podaci o osobama koje su zaražene, koje su pod mjerama izolacije, koje su u samoizolacije i koje su od strane nadležnih epidemiologa dobile preporuku da se nađu u samoizolaciji. Ono što je zakonito i pravično jesu imena i prezimena i mjesta stanovanja i prebivališta za osobe koje krše mjere izolacije“, objasnio je Ajdinović.

Vlada Federacije BiH je zbog globalne pandemije korona virusa 16. marta ove godine proglasila stanje nesreće.

(RTv7/AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*