Sud BiH će obezbijediti ostvarivanje pravde

Sud Bosne i Hercegovine saopštio je da će obezbijediti ostvarivanje pravde i zaštitu ljudskih prava potpuno funkcionalno tokom krize usljed širenja zaraze virusom korona.

“Imajući u vidu rast broja zaraženih i osoba u izolaciji u BiH, Sud BiH će ubuduće funkcionisati tako što će redovno na Sudu biti prisutno sudsko osoblje koje je neophodno za operativnost rada, dok se preostali personal sa utvrđenim zadacima raspoređuje na rad od kuće, te će po potrebi dolaziti na Sud”, navodi se u saopštenju Suda BiH.

U saopštenju se dodaje da je Krizni štab Suda, kojim predsjedava predsjednik Suda, od 16. marta svakodnevno zasjedao i donosio odgovarajuće naredbe, u zavisnosti od epidemiološke situacije i u skladu sa odgovarajućim odlukama nadležnih tijela, radi neophodnosti održavanja zakonitog rada Suda BiH, ali i zaštite zdravlja sudija, stručnog sudskog, administrativnog i tehničkog osoblja.

“Sud BiH je upravljao krizom u okviru šest naredbi, imajući u vidu da je Savjet ministara donio odluku o proglašavanju stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH i odluku o uvođenju minimalnog procesa rada u institucijama vlasti, te shodno preporukama Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH pravosudnoj zajednici povodom epidemiološke situacije u zemlji i odluci o organizaciji rada u sudovima i tužilaštvima u BiH”, ističe se u saopštenju Suda BiH i dodaje da su ovim naredbama uvođene mjere zaštite i postepeno smanjivan broj sudija i osoblja.

Sud podsjeća da u ovoj instituciji radi više od 300 zaposlenih i da shodno nadležnostima, te predmetima u radu nije bilo moguće odmah obustaviti rad kao u nekim drugim institucijama.

Stoga je, dodaje se u saopštenju, predsjednik Suda BiH danas donio šestu naredbu kojom je mjere zaštite podigao na najviši nivo, ali i reorganizovao dosad uspostavljeni krizni sistem za potpunu funkcionalnost rada Suda, sve u skladu sa odlukama nadležnih tijela i VSTS-a BiH.

“U odnosu na suđenja od 16. marta održana su samo hitna pritvorska i ročišta čije bi neodržavanje prouzrokovalo neotklonjivu štetu po postupak i procesna prava stranaka koja moraju biti zaštićena bez obzira na shvatanja razmjera ove krize”, navodi se u saopštenju.

Sud BiH ponovo poziva građane i stranke u postupcima da koriste dostavljanje podnesaka poštom.

“Sud BiH će i dalje pratiti situaciju, poduzimati neophodne mjere u skladu sa odlukama kriznih štabova, te adekvatno informisati javnost”, dodaje se u saopštenju.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*