Inspektori na graničnim prijelazima u Federaciji BiH izdali 17.002 rješenja o izolaciji

Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavila je provoditi intenzivne mjere na suzbijanju širenja koronavirusa te su, u skladu s tim, federalni inspektori na graničnim prijelazima izdali 17.002 rješenja o izolaciji. Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović podsjeća kako su od 15. marta, nakon donošenja odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, rasporedili inspektore iz svih deset inspektorata na granične prijelaze. Trenutno 86 federalnih inspektorica i inspektora u tri smjene vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u Federaciju BiH.

Pored graničnog prijelaza Međunarodni aerodrom Sarajevo, termalne kamere instalirane su i na GP Izačić, GP Orašje, GP Bijača i GP Kamensko.

“Zaključno s 24. martom, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima u FBiH izdali su ukupno 17.002 rješenje o stavljanju putnika u izolaciju na period od 14 dana. Nadzorima i mjerama je obuhvaćeno i ukupno 1.570 državljana BiH s prebivalištem u RS-u koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza u FBiH, te su podaci o njima blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije. Isto vrijedi i za 157 državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta”, izvijestio je Ajdinović.

Danas ističu mjere iz 90 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni inspektori, te 350 rješenja koja su izdala kantonalni sanitarni inspektorati na GP Aerodrom Tuzla, čime za ukupno 440 osoba prestaje period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

Kantonalni policijski organi dostavili su Federalnoj upravi za inspekcijske poslove ukupno 212 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera izolacije. S tim u vezi Ajdinović govori da će protiv 55 osoba biti pokrenuti prekršajni postupci.

Vezano za kontrolu formiranja i kretanja cijena u FBiH, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je u proteklom periodu po prijavama građana izvršio 73 redovna i 70 kontrolnih inspekcijskih nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima, u okviru kojih su izrečena ukupno 73 prekršajna naloga u iznosu od 156.450 KM. Kod 70 subjekata nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno, utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene.

“Ovim putem želim zahvaliti našim inspektoricama i inspektorima koji ulažu maksimalne napore 24 sata dnevno na prvoj liniji odbrane protiv širenja pandemije.
Zahvaljujem i kantonalnim policijskim i inspekcijskim organima, Graničnoj policiji BiH, Federalnoj upravi civilne zaštite i svim drugim organima i institucijama s kojima blisko sarađujemo na suzbijanju širenja pandemije i zaštiti zdravlja stanovništva BiH”, kazao je direktor Ajdinović.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*