U RS-u potvrđeno 7 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupno 185 u BiH

Ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je jutros da je broj zaraženih koronavirusom u tom bh. entitetu porastao za 7 osoba i sada iznosi ukupno 121, dok je u cijeloj BiH taj broj porastao na 185.Testirano je ukupno 75 osoba, a sedam ih je pozitivno (tri žene i četiri muškarca).

Riječ je o jednoj osobi iz Banje Luke, dvije iz Bosanske Gradiške, tri iz Bosanske Dubice i jednoj iz Doboja.

Jučer je testirana 31 osoba iz karantina kod granice u Bosanskoj Gradiški i svi nalazi su negativni. Od danas će biti testirane i osobe kod GP Šamac.

Šeranić je kazao da su u RS-u pod nadzorom ukupno 16.443 osobe, a da je 1.041 osoba izašla iz nadzora. U Bosanskoj Gradiški u karantinu je u posljednja 24 sata boravilo 49 osoba (21 iz FBiH i 28 iz RS-a).

Sve osobe koje su pozitivne na koronavirus trenutno su u kućnoj izolaciji ili u karantinu.

Trenutna situacija u BiH po mjestima i gradovima:

Banja Luka – 81, Konjic – 17, Sarajevo – 9, Mostar – 9, Kozarska Dubica – 8, Laktaši – 8, Široki Brijeg – 6, Bihać – 5, Zenica – 4, Goražde – 4, Bosanska Gradiška – 3, Čelinac – 3, Kneževo – 3, Bijeljina – 3, Modriča – 2, Brčko – 2, Tešanj – 2, Bosanski Brod – 2, Prnjavor – 2, Derventa – 1, Novi Travnik – 1, Breza – 1, Orašje – 1, Visoko – 1, Srbac – 1, Teslić – 1, Bosanska Krupa – 1, Prijedor – 1, Grude – 1, Ribnik – 1 i Doboj – 1.

Jučer je objelodanjeno da Institut za javno zdravstvo Republike Srpske zajedno s Univerzitetskim kliničkim centrom RS-a kontinuirano nabavlja testove, a jedan dio i u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom. U međuvremenu se očekuje, kako navode, isporuka dodatnih 25.000 testova u saradnji s UNDP-jem.

Iz ovog entiteta je također ranije najavljeno da će krenuti u ofanzivniju reakciju na koronavirus, što podrazumijeva i potrebu masovnijeg testiranja.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*