Zaražena tri turska boksera i trener na olimpijskim kvalifikacijama u Londonu

Turski bokserski savez (TBF) danas je objavio kako su tri njegova borca i jedan trener zaraženi koronavirusom, a to se dogodilo tokom kvalifikacijskog turnira za odlazak na Olimpijske igre koji je prekinut u Londonu prije 10 dana. Predsjednik TBF-a Eyup Gozgec za zarazu među bokserima direktno je optužio organizatora turnira, a to je bio Međunarodni olimpijski komtet (MOK) s obzirom da je Međunarodni bokserski savez (AIBA) trenutno suspendovan.

“Krive su grupe osoba koje se brine o boksu unutar MOK-a i Britanski olimpijski komitet. Iako se koronavirus širio svijetom poput požara, oni su se ponašali kao da se ništa ne događa. Taj se turnir trebao odgoditi i prije početka, a ne nakon trećeg dana održavanja. U dvorani nismo imali nikakvih zaštitnih sredstava, nije bilo dezinfekcijskih sredstava kao ni rukavica. Svi bokseri i treneri su bili smješteni u dva različita hotela, a imali smo zajedničku kantinu u kojoj nije bilo nikakvih upozorenja niti mjera opreza, kao da se epidemija ne događa”, oštar je bio Gozgec, dodavši kako je uputio protestna pisma odgovornima.

“Moja porodica me je pokušala odgovoriti od puta u London, ali sam svejedno otišao uvjeren kako će sve sigurnosne mjere biti poduzete. Velika Britanija je jedna od najrazvijenijih zemalja svijeta, ali u ovom je slučaju potpuno podbacila”, zaključio je Gozgec koji se devet dana nalazi u samoizolaciji te zasada još nema simptome bolesti.

U London je doputovalo preko 350 boksera i boksačica iz gotovo svih evropskih zemalja. Turnir je počeo u subotu 14. marta da bi u ponedjeljak 16. marta prvo bilo odlučeno kako će se nastaviti bez gledatelja u dvorani, a onda je tokom večeri toga dana odlučeno kako će se takmičenje ipak prekinuti iako je bilo planirano da će trajati do 24. marta.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*