Privrednici traže izmjenu Odluke o cijenama: Ako ovako ostane morat ćemo obustaviti proizvodnju

Krizni štab privrednika Federacije BiH traži od Vlade da revidira Odluku prema kojoj sva privredna društva i druge pravne i fizičke osobe koje obavljaju trgovinu na veliko i malo ne smiju imati cijenu veću od one koju su imali 5. marta ove godine. Razlog zbog čega su privrednici uputili molbu federalnoj Vladi o revidiranju Odluke, donesene 16. marta ove godine, je porast cijena sirovina i transporta.

“Naime, na navedenu Odluku, prvobitno su upozoravali veletrgovci, gdje već sada mnogi bh. privredni subjekti posluju na granici održivog poslovanja s trenutnim maloprodajnim cijenama, a usljed porasta cijena sirovina, repromaterijala, žitarica i transporta. Pojedine kategorije ulaznih sirovina su zbog nastale situacije proglašenja pandemije koronavirusa i time posljedično otežanog poslovanja, postale veće od 20 do 50 posto, dok cijena transporta je veća i za 200 posto u odnosu na navedni period”, objasnili su oni.

Objasnili su da je iznesene podatke jednostavno provjeriti na bazi raspoloživih podataka prodajnih cijena od tog datuma u odnosu na kretanje istih cijena u toku ili za isti period prošle godine uz istovremeno stavljanje u omjer sa trenutnim cijenama inputa u odnosu na cijene prošle godine.

“Ističemo, da je se već veliki broj privrednih subjekata obratio Kriznom štabu privrednika FBiH po ovom pitanju navodeći da ukoliko potraje ovaj trend, mnogi će biti prisiljeni dodatno racionalizirati poslovanje, a određeni broj i u potpunosti obustaviti proizvodnju, čime bi se ugrozila opskrba stanovništva, prvenstveno prehrambenim proizvodima”, upozorili su iz Kriznog štaba.

Pored apela o revidiranju Odluke predložili su uvođenje drugačijeg modela ograničenja i kontrole cijena kroz određivanje maksimalno dozvoljenih marži.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*