Trump potpisao prijedlog paketa ekonomske pomoći vrijedan 2.000 milijardi

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je zakon o paketu ekonomske pomoći vrijednom dvije hiljade milijardi dolara kojim treba da se umanje ekonomske posljedice korona virusa u SAD-u.

Prethodno je prijedlog o najvećoj državnoj pomoći usvojio Predstavnički dom u kojem većinu čine demokrate, kao i Senat gdje većinu imaju republikanci, a stupa na snagu pošto ga je predsjednik potpisom potvrdio.

Trump je rekao da će zakon predstavljati neophodnu pomoć za američke radnike pogođenim ekonomskim posljedicama epidemije korona virusa, prenosi Reuters i Tanjug.

Paketom ekonomske pomoći predviđen je fond od 500 milijardi dolara za ugroženu industriju i slična suma novca od koje će američkim domaćinstvima direktno biti uplaćeno do 3.000 dolara.

Prijedlog uključuje i 350 milijardi dolara za kredite malim privrednicima, kao i 250 milijardi dolara za pomoć nezaposlenima.

Planirano je izdvajanje u iznosu od 100 milijardi dolara za bolnice i zdravstvene sisteme.

Riječ je o najvećem paketu pomoći koji je Kongres ikada odobrio, navodi Glas Amerike.

Odgovara skoro polovini novčane sume koju američka vlada troši godišnje.

Protivljenje senatora Massieja

Demokrate i republikanci pijedlog su ranije usvojili glasanjem bez prozivanja imena svakog člana Zastupničkog doma, čemu su se usprotivili zahtjevu Thomasa Massieja, republikanskog senatora iz države Kentucky.

Massie, poznat po čestom prkošenju partijskim liderima, objavio je na Twitteru kako predloženo rješenje predstavlja prevelike izdatke i daje prevelika ovlaštenja Feredalnim rezervama (FED).

Senator i Kentuckyja nije izlazio za govornicu tokom trosatne debate.

Trump je kritizirao Massieja, rekavši da bi trebao biti izbačen iz Republikanske stranke.

“Traži publicitet. Ne može zaustaviti usvajanje – samo ga odložiti”, napisao je predsjednik SAD-a na Twitteru.

(Aljazeera)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*