OSCE upozorava: Mnoge osobe su izložene stigmatizaciji zbog koronavirusa

Koalicija za borbu protiv mržnje Tuzla pozvala je danas građane na solidarnost i odgovornost zbog širenja koronavirusa u Tuzlanskom kantonu. “Pojavom prvih slučajeva zaraze koronavirusom suočili smo se, nažalost, i sa brojnim neprimjerenim reakcijama građana i stigmatizacijom zaraženih osoba, kao i sa širenjem neprovjerenih informacija putem društvenih mreža”, navode iz ove Koalicije.

Stoga, Koalicija za borbu protiv mržnje Tuzla, mreža koju čini više od dvadeset nevladinih organizacija, osuđuje svaki oblik stigmatizacije i diskriminacije zaraženih sugrađana.

“Takav odnos je krajnje neprihvatljiv i štetan po cjelokupnu zajednicu. Svi se suočavamo sa istom prijetnjom i sada je vrijeme da iskažemo solidarnost i građansku odgovornost prema cjelokupnom problemu”, ističu iz OSCE-a Tuzla, koji je zagovornik projekta Koalicije za borbu protiv mržnje.

Pozvali su na disciplinu i odgovorno ponašanje svih.

“Pozivamo na poštovanje privatnosti zaraženih osoba, te na iskrenost i otvorenost u pružanju informacija ljekarima i medicinskom osoblju. Pozivamo na solidarnost prema starijim sugrađanima, koji su se našli u posebno teškoj situaciji zbog zabrane kretanja. Pozdravljamo aktivizam svih pojedinaca koji su usmjerili svoju energiju na pružanje pomoći osobama u potrebi i vjerujemo da će individualna disciplina i građanska solidarnost doprinijeti uspješnom savladavanju krize s kojom se suočava cjelokupno društvo”, poručili su iz Koalicije za borbu protiv mržnje Tuzla.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*