Razmjena znanja: Pokrenut program telekonsultacije sa bolnicama u BiH i ex YU

Ekspertni timovi sastavljeni od iskusnih stručnjaka za intenzivnu medicinu Bosanskohercegovačko američke akademije umjetnosti i znanosti (BHAAAS) aktivno su uključeni u borbu protiv COVID-19 pandemije. Tako su članovi BHAAAS-a u sklopu svojih aktivnosti počeli realizaciju telekonsultacije sa bolnicama u BiH i ex YU kako bi svojim savjetima pomogli lokalnim ljekarima i medicinskom osoblju koji liječe oboljele od COVID 19.

Ovaj program, koji se odvija pod pokroviteljstvom ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) iz Sarajeva i Mayo Clinic METRIC group, ima za cilj razmjenu znanja i iskustva iz područja intenzivne medicine kako bi se zaštitili kritično oboljeli, medicinske sestre, tehničari i ljekari u teškim okolnostima COVID-19 pandemije.

Program je baziran na CERTAIN Workshop prilagođen sadašnjoj situaciji po principu “LESS IS MORE” u intenzivnom liječenju da bi se prevenirale iatrogene komplikacije i zaštitili medicinsko osoblje i pacijenti. Pored pristupa racionalnim i praktičnim smjernicama liječenja preporučenih od međunarodnih organizacija (SCCM/ESICM) program se sastoji i od razmjene iskustva i znanja između kolega u regionu i SAD.

“Kao ljekar, prije svega, a zatim i kao Predsjednik BHAAASA apelujam na sve kolege da se u što većem broju uključe u ovu akciju i na taj način pomognu da se pandemija što prije zaustavi i da se posljedice što efikasnije minimizaraju”, kazala je dr. Mahira Tanović.

Tele-edukacija i diskusija prenosi se uživo na YouTube kanalu, a pitanja se mogu postavljati preko WHO ICU Support chat grupe. Prva emisija je realizovana 24.03.2020. godine, dok će se druga emisije emitovati na You Tube 31.03.2020. godine.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*