Timovi FUCZ dezinficirali industrijske zone i ulice u Goraždu

Timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) , nakon Konjica i Jablanice, sinoć su izvršili dezinfekciju industrijskih zona i ulica u Goraždu.

Akcija dezinfekcije po nalogu Federalnog štaba civilne zaštite provodi se prioritetno u gradovima u kojima je došlo do pojave većeg broja zaraženih od koronavirusa.

Komandantica Kantonalnog štaba civilne zaštite Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Edita Velić podsjetila je da su osobe oboljele od koronavirusa u Konjicu i Goraždu iz istog klastera te naglasila da taj vid intervencije FUCZ znači mnogo.

– Dezinfekcija je izvršena u toku policijskog sata. Timovima Federalne uprave civilne zaštite asistirale su i kolege iz Kantonalne uprave civilne zaštite, Gradskog štaba CZ i Profesionalne vatrogasne jedinice (PVJ) Goražde. Radila su dva tima koja su krenula iz industrijskih zona Pobjeda i Vitkovići, a potom zajedno dezinficirali glavne gradske ulice i naselja – istakla je Velić.

Dodala je da je na taj način sistemskom dezinfekcijom obuhvaćen veći broj površina.

– Imali smo dezinfekcije koje je naložio KŠCZ prema Gradskom štabu i one su provođene, ali nama dosta znači što se uključio Federalni štab odnosno FUCZ i što su te mjere provedene na ovakav način, da možemo reći da je cijeli grad praktično dezinficiran – naglasila je ona.

Komandantica KŠCZ ocijenila je da je prerano govoriti o bilo kakvim blažim naredbama naglasivši da se ne smijemo opuštati niti u jednom trenutku. Po njenim riječima,  ono što je potrebno prije bilo kakve aktivnosti u smislu ublažavanja mjera je nužno obezbjeđenje zaštite i dezinfekcije.

– Jedina industrijska zona u kojoj je naređena obustava rada je ‘Pobjeda’, u kojoj se koronavirus pojavio, dok je u ostalim samoinicijativno na nekoliko dana obustavljen rad. Danas imamo sastanak s predstavnicima privrednih subjekata iz industrijske zone ‘Pobjeda’ kako bi se sagledali načini i mogućnosti u smislu budućih naredbi, obzirom da 15-dnevna obustava ističe uskoro. moramo vidjeti kakve mjere poduzeti jer ne smijemo zaustaviti život u BPK-u, ali moramo zaštititi sve one koji će raditi – istakla je komandantica KŠCZ BPK Goražde.(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.