Poslodavaci u FBiH: Pozivamo banke da odgode plaćanje rata kredita svima koji to zatraže

Udruženje poslodavaca FBiH pozvalo je sve banke da omoguće odgodu plaćanja rata kredita svim fizičkim i pravnim osobama koja to zatraže te su upozorili bankarski sektor da u ovakvoj krizi ne mogu stavljati vlastiti profit ispred interesa klijenata. Iz Udruženja poslodavaca su naveli da je zbog nastale situacije upitno povjerenje u banke u BiH.

“Umjesto da omoguće moratorij na plaćanje rata kredita svim fizičkim i pravnim licima koja to od banaka zatraže, oni za sebe zadržavaju pravo da odluče kome će odobriti da ne plaća ratu kredita u uvjetima krize. Moratorij na plaćanje rata kredita mora se odnositi na sve koji podnesu zahtjev da ne plaćaju rate kredita u periodu dok traje kriza i dok se ne uspostavi barem minimum normalnog poslovanja”, naveli su poslodavci.

Dodali su da u uslovima koje kriza nameće svi moraju preuzeti dio tereta kako bi se ona bezbolnije prevazišla, te da ni banke iz toga nisu isključene.

“Do sada banke nisu pokazale da ih zanima očuvanje radnih mjesta i privrede iako su privredni subjekti njihovi najznačajniji klijenti. Dosadašnjim postupanjem u prvi plan su samo i isključivo stavljale vlastiti interes i brigu za vlastiti profit. To najbolje pokazuje aktuelna odluka Uprave Raiffeisen banke da u jeku krize izazvane pandemijom koronavirusa, cijenu naknada za vođenje transakcijskog računa poveća za 100 posto od marta ove godine. Klijenti o ovome nisu bili ranije obaviješteni”, istakli su.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH su naglasili da su svjesni da će se iz Raiffeisen banke pozivati na to da je riječ o ranije donesenoj odluci, ali podsjećaju da su zbog krize izazvane pandemijom koronavirusom mnogo važnije i bitnije odluke vezane za kompanije i državu u cjelini odgođene za neki kasniji period.

“Prema tome i u Raiffeisen bank BiH su mogli i morali donijeti odluku o odgađanju povećanja cijena naknada za vođenje transakcijskih računa”, zaključili su iz Udruženja poslodavaca FBiH.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*