Bećirović: Nakon 70 godina otvoriti pitanje Sutorine u PS BiH

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović kazao je danas novinarima u Sarajevu da je zvanično uputio rezoluciju o Sutorini kao jedan od ovlaštenih predlagača.

Suština rezolucije je, kaže Bećirović, da se ozbiljno otvori pitanje Sutorine te da se ulože napori da bi se utvrdile sve pravne, historijske, geografske i ekonomske činjenice u vezi s tim pitanjem.

– Tako bi, nakon 70 godina, u ovoj parlamentanoj skupštini, bilo otvoreno to pitanje. Postoje brojne činjenice i argumenti koji govore da je to dio države BiH. Kao poslanici smo pozvani da čuvamo i branimo interese BiH pri tome želimo graditi i dobrosusjedske odnose sa svim drugim državama uključujući i Crnu Goru, ali ne na račun interesa BiH – kaže Bećirović.

Naime, Prijedlog odluke o granicama između BiH i Crne Gore koje znači da područje Sutorine ostane u Crnoj Gori usvojilo je Vijeće ministara BiH. Sutorina ima 286 kilometara morske obale i područje u dužini 5,3 do sedam kilometara koje bi Bosni i Hercegovini značilo drugi i strateški izlaz na more.

Bećirović smatra da će ta rezolucija imati većinu u Predstavničkom domu PSBiH i to većinu iz oba bh. entiteta.

Poslanik SDP-a osvrnuo se i na očekivanja u 2015. godini, kazavši da će u parlamentu BiH podržati sve ono što jača državu BiH, podržat će evroatlantski put BiH te je najavio da ako nova parlamentarna većina bude radila u tom smjeru, imat će i podršku SDP-a BiH.

– Bit ćemo žestoka opozicija kriminalu, korupciji i razgradnji države i tu nema nikakve dileme – zaključio je Bećirović.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*