Vlada TK: Utvrđen prijedlog za karantinski smještaj studenata iz Njemačke

Vlada TK donijela je Odluku o utvrđivanju prijedloga za karantin kojim se prostor na zadnja tri sprata u objektu „A HOTELI” d.o.o. Tuzla, na adresi Ulica ZAVNOBIH 13 u Tuzli utvrđuje kao prijedlog za karantinski smještaj za 69studenata kojina prostor Tuzlanskog kantona trebaju doputovati iz SR Njemačke. Prijedlog za karantinski smještaj dostavlja se Federalnom ministru zdravstva, koji je uskladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti nadležan za stavljanje u karantin i određivanju prostora za karantin, a troškovi karantinapadaju na teret Budžeta Federacije BiH.

Vlada TK dala jesaglasnost na Odluku Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak o odobravanju sredstavau iznosu od 250.000,00 KM Udruženju HO „Merhamet“ MDD Sarajevo Regionalni odborTuzla za potrebe Narodne kuhinje „Imaret“ u Tuzli. U cilju ublažavanja teškog socio-ekonomskogstanja građana Tuzle i okolnih općina Vlada Tuzlanskog kantona redovno učestvuje u participaciji troškova Narodne kuhinje „Imaret“.

Vlada Tuzlanskog kantona na vanrednoj sjednici donijela je Odluku kojom daje saglasnost na tekst Aneksa II Ugovora o pružanju usluga plasmana kreditnih sredstava uz subvencioniranje dijela kamatne stope privrednim subjektima sa područja Tuzlanskog kantona koji će se zaključiti između Bosna Bank International d.d. Sarajevo i Vlade Tuzlanskog kantona.Vlada TK i BBI Sarajevo zaključili su u decembru 2019. godine Ugovor o pružanju usluga plasmana kreditnih sredstava uz subvencioniranje dijela kamatne stope / profitne marže privrednim subjektima sa područja Tuzlanskog kantona. Ugovorom je definisano da Banka iz sredstava namjenskog depozita vrši isplatu iznosa koji se odnose na subvencioniranje kamatne stope pri čemu će se isplate vršiti kvartalno počevši od 01. aprila 2021.godine, a u skladu sa uslovima iz ponude. S obzirom na to da je Vlada Tuzlanskog kantona već izdvojila sredstva namjenskog depozita u svrhu subvencioniranja, Ministarstvu privrede TK obratila se Bosna Bank International d.d. Sarajevo sa prijedlogom da se sa isplatom subvencije kamatne stope korisnicima kredita započne već od 1. jula 2020. godine shodno otplatnim planovima odobrenih finansiranja.U skladu s uslovima iz Javnog poziva BBI Sarajevo već je odabrala nekoliko korisnika finansiranja s kojima bi se potpisali ugovori nakon dobijanja saglasnosti od strane Vlade TK na izbor korisnika. Shodno podnesenim zahtjevima za finansiranje te uslovima odobrenja, korisnici ovih finansiranja (pravna lica sa područja TK) će generisati trošak profitne marže tokom 2020. godine. Njihova očekivanja su da će već u 2020. moći ostvariti benefite povrata plaćene profitne marže iz izdvojenog namjenskog depozita Vlade TK.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.