Sjeverna Koreja i dalje tvrdi da nema zaraženih koronavirusom, stručnjaci im ne vjeruju

Sjeverna Koreja i dalje nema niti jedan slučaj koronavirusa tvrdnje su ovo visokih zdravstvenih službenika Pjongjanga. Inostrani stručnjaci nisu sigurni u njihove tvrdnje jer je pandemija koronavirusa zarazila gotovo milion ljudi širom svijeta. Već izolirana, Sjeverna Koreja brzo je zatvorila sve svoje granice u januaru nakon što je virus prvi put otkriven u susjednoj Kini i uvela stroge mjere suzbijanja. Pak Myong-su, direktor protuepidemijskog odjela insistirao je da su njihove mjere i napori suzbijanja koronavirusa u potpunosti su uspješni.

“Nijedna osoba do sada nije zaražena novim koronavirusom u našoj zemlji. Proveli smo preventivne i naučne mjere kao što su inspekcije karantina za sve osobe koje ulaze u našu zemlju i temeljno dezinficiraju svu robu, zatvorili smo sve granice i blokirali sve morske i zračne puteve”, rekao je Pak.

Skoro svaka druga država prijavila je slučajeve koronavirusa, a Svjetska zdravstvena organizacija u srijedu je saopćila da na globalnom nivou ima gotovo milion potvrđenih infekcija.

Osim Kine, Južna Koreja je pretrpjela i jedan od najgorih scenarija koronavirusa.

Stručnjaci su rekli da je Sjeverna Koreja posebno ranjiva na virus zbog njihovog slabog medicinskog sistema, zbog toga svjetski naučnici sigurni da Pyongyang da prikriva epidemiju.

Vrhovni američki vojni zapovjednik u Južnoj Koreji, general Robert Abrams, rekao je da je “prilično siguran” da je prošlog mjeseca sjever potvrdio slučajeve virusa.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*