Kinezi trominutnom šutnjom odali počast žrtvama koronavirusa

Kinezi širom zemlje danas su trominutnom šutnjom odali počast svim žrtvama koronavirusa. U čast više od 3.300 preminulih građana, među kojima su i brojni zdravstveni radnici, cijela nacija bila je na nogama.Tačno u 10 sati, prema lokalnom vremenu, stanovnici Kine prisjetili su se svih koji su izgubili životnu bitku sa virusom kojim je do sada zaraženo više od milion ljudi naše planete. Automobili, vozovi i brodovi tada su oglasili svoje sirene, dok su zastave u zemlji spuštene na pola koplja, piše BBC.

U Wuhanu, epicentru pandemije, svi semafori u gradskim područjima zadržali su crveno svjetlo u 10 sati, čime je obustavljen saobraćaj na tri minute.

Kineska vlada saopćila je kako je današnji događaj bio prilika da se oda počast i “mučenicima”, što je referenca na 14 zdravstvenih radnika koji su preminuli boreći se s virusom.

Kineski predsjednik Xi Jinping i drugi vladini zvaničnici odali su počast žrtvama okačivši bijele cvjetove na prsa.

Inače, današnja masovna komemoracija poklapa se s godišnjim festivalom Qingming kada milioni kineskih porodica odaju počast svojim precima.

Podsjećamo, prvi slučajevi koronavirusa otkriveni su u kineskom gradu Wuhan u provinciji Hubei krajem prošle godine. Sve do 12. januara epidemiološka kriza povezivala se samo s Kinom, ali već narednog dana potvrđeni su i prvi slučajevi virusa na Tajlandu i u Južnoj Koreji.

U narednim mjesecima virus se proširio gotovo čitavom planetom zbog čega je proglašena i pandemija. Do sada tek 18 zemalja svijeta nisu prijavile slučajeve Covida-19.
(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*