Vlada Federacije BiH poništila spornu odluku o raspodjeli novca nižim nivoima

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je, nakon pritiska javnosti, na hitnoj sjednici održanoj u Sarajevu poništila spornu odluku o raspodjeli sredstava nižim nivoima vlasti, odnosno kantonima, gradovima i općinama, u svrhu borbe protiv koronavirusa.

Federalno ministarstvo finansija je zaduženo da 21 milion KM s Tekućeg transfera
drugim nivoima vlasti i fondovima – kantonima i općinama usmjeri u Tekuću rezervu Vlade FBiH, a Vlada FBiH će ova sredstva preusmjeriti na Federalno ministarstvo zdravstva za nabavku medicinske opreme neophodne za borbu protiv koronavirusa COVID 19.

Na čelu Ministarstva zdravstva FBiH je ministar Vjekoslav Mandić (HDZ BiH). Ostaje, pak, da se vidi kako će se ova sredstva dalje dijeliti odnosno kako će se s njima upravljati.

Odluka koja je danas poništena odnosno promijenjena bila je na meti kritika mnogih zvaničnika. Jedan od njih je bio i ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara (SDA). On je, naime, bio jedan od onih koji su reagirali na problematičnu odluku Vlade prema kojima se novac, kako je tokom dana prokomentirano, potpuno nerazumno i nelogično dijeli jednima, dok drugi ostaju bez sredstava.

Tako je naprimjer Kupres koji ima 5.000 stanovnika od Vlade FBiH je dobio 700.000 KM što je 140 KM po glavi stanovnika, a Visoko koje ima 40.000 stanovnika je dobilo 40.000 KM, što je 1 KM po glavi stanovnika. Također, u odluci koju je jučer objavio portal Klix.ba nizale su se i druge nelogičnosti.

Žestoko je jučer reagirao i predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić (SDA) kazavši da je Vlada FBiH odmah mora poništiti. Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Irfan Čengić (SDP) zbog ovoga je sazvao Komisiju za lokalnu samoupravu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Na ovu Vladinu odluku reagirali su, između ostalih, Fuad Kasumović, Zlatko Lagumdžija, Ibrahim Hadžibajrić, Aldin Šljivo, Amra Babić, Ilija Cvitanović i drugi.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*