NATO je ugrožavao civile zbog napada na niže rangirane talibane

Osim što je za svoje mete u Afganistanu uzimao visoke talibanske zvaničnike, NATO je na svojoj listi “legitimnih” meta imao i mnogo niže figure, čime je u zračnim napadima dovodio u rizik živote civila, prenosi njemački “Der Spiegel”.

Pozivajući se na dokumenta koje je tom listu dostavio bivši američki obavještajac Edward Snowden, “Spiegel” navodi da su američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA), zatim britanska obavještajna agencija G HQ i misija NATO-a u Afganistanu (ISAF), sačinile listu “ciljanih ubistava” u periodu od 2009.-2011. godine.

Ovaj dokument, kako navodi “Spiegel”, otkriva da među imenima 750 osoba koje su postale mete ISAF-a nisu samo vodeće ličnosti, već i zvaničnici srednjeg i nižeg ranga na hijerarhijskoj ljestvici talibanskog rukovodstva.

Dokumenta pokazuju da je sjedište ISAF-a u Kabulu bilo obavještavano onda kad su operacije nosile rizik prevelikih civilnih stradanja.

Međutim, lista za odstrel otkriva da su tjelohranitelji, vozači i drugi muškarci koji su na neki način bili uključeni u operacije, smatrani “neprijateljima”, dok su kao civili tretirani jedino žene, djeca i starije osobe.

-Kada grube procjene pokazuju da će kolateralna šteta da bude do 10 civila, komandant ISAF-a u Kabulu odlučuje da li je rizik opravdan – rekao je zvaničnik ISAF-a koji je radio na pravljenju te liste za “Spiegel”.

Američki general David Petreus koji je komandovao operacijama ISAF-a u periodu koji se spominje u dokumentima NSA “hvalio se” diplomatama u Kabulu u augustu 2010. da je najmanje 365 komandanata talibana ubijeno za samo tri mjeseca, što je u prosjeku četiri stradanja dnevno, prenosti TV stanica “Russia Today”.

U dokumentima NSA stoji da “nije bilo razumijevanja” zašto je “rat protiv terora” proširen i na “rat protiv trgovine droge”.

NSA je, pozivajući se na podatke UN-a, procijenila da talibani zarađuju 300 miliona dolara godišnje od trgovine narkoticima, prenosi Tanjug.

ISAF je identificirao trgovce drogama kao “aktivne komandante pobunjenika koji se bore protiv koalicije” i da “pobunjenici ne mogu biti pobijeđeni ukoliko se ne prekine lanac droge”.

(Vijesti.ba/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*