Bukvarević: Penzije i boračke naknade su prioritet u budžetu FBiH i tako će i ostati

Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević istakao je prilikom današnjeg obraćanja predstavnika federalnih institucija kako boračka populacija i penzioneri neće biti oštećeni za vrijeme epidemiolške krize zbog koronavirusa. Tome u prilog, kako je istakao, ide i činjenica da su nekoliko dana ranije isplaćeni borački dodaci za 102.507 boračkih porodica na području Federacije BiH. S tim u vezi, imajući u vidu mjeru zabrane kretanja, Bukvarević je pozvao 35.600 pripadnika boračke populacije koji su stariji od 65 godina da na vrijeme, odnosno do petka ove sedmice, preuzmu svoje boračke naknade.

On je na početku iskoristio priliku da svim pripadnicima čestita današnji dan kada je odlukom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine formirana Teritorijalna odbrana Republike BiH.

“Odluka Predsjedništva RBiH je bila strateškog značaja jer su sve oružane formacije stavljene pod jedinstvenu komandu i jedinstvena obilježja, a što će kasnije dovesti do formiranja Armije Republike BiH, čime je agresor osujećen u ostvarivanju zacrtanih ciljeva. Organizirano smo prešli na odbranu naše domovine i na neki način zbili smo redove i krenuli u odbranu. Posebno ističem značaj Patriotske lige BiH, MUP-a RBiH, Zelenih beretki i drugih koji su imali bitnu ulogu u odbrani od agresora. Te dobrovaljčke formacije među prvima su se suprotstavile agresorima i nakon ove odluke se u potpunosti potčinile štabovima teritorijalne odbrane RBiH. Na prijedlog predstavnika boraca, jučer smo u sjedištu Vlade FBiH održali sastanak sa delegacijom koordinacije boračkih saveza i organizacija Armije RBiH, te smo uputili zajedničku čestitku u povodu godišnjice formiranja teritorijalne odbrane RBiH. Predstavnici boraca iskazali su podršku resornom ministarstvu i Vladi FBiH koja je uz borce, te su pozdravili odluku da boračke naknade i obim prava ovoj populaciji ne bude umanjen”, kazao je Bukvarević.

Federalno ministarstvo za pitanje boraca je uputilo prijedlog prema Vladi FBiH da se iz ministarstva preusmjeri 20 miliona KM u Fond za borbu protiv virusa Covid-19, ali Bukvarević ističe su te uštede i rezovi napravljeni u skladu sa opredjeljenjem Vlade FBiH i ministarstva da se naknade borcima i članovima njihovih porodica ne umanjuju, što su predstavnici boraca apsolutno podržali.

“Posebno želim naglasiti da su penzije i boračke naknade prioritet u isplati budžeta Federacije BiH i tako će biti u narednom periodu. Resorno ministarstvo i Vlada FBIH opredijeljeni su da na sve moguće načine pomognu svim građanima u krizi”, istakao je Bukvarević.

On je pozvao sve građane da se na današnji dan, svako na svoj način, primjereno i dostojanstveno, sjeti svih šehida jer je to najmanje što svi pojedinačno mogu učiniti za sve oni koji su živote utkali u temelje Bosne i Hercegovine.

Bukvarević je na kraju pozvao sve boračke kategorije i druge građane da se pridržavaju mjera nadležnih organa te se zahvalio svima koji su na prvoj liniji odbrane od koronavirusa, ljekarima, policajcima i svima koji su u službi građanima.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*