(VIDEO) Pandemija stvara brojne probleme za najugroženiju kategoriju: Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” prikuplja sredstva za zaštitnu opremu

Period pandemije korona virusa mnogima nameće brojne probleme i strah. Ali sa posebnim strahom se suočavaju oni čiji je život već mnogo ugrožen. Među njima su posebno ranjiva kategorija – djeca oboljela od raka. Oko 15 godina radi Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka”. Broji oko 400 članova, odnosno djece oboljele i liječene od raka i njihovih roditelja. Od ove opake bolesti oko 60-ero godišnje oboli na području Federacije Bosne i Hercegovine, u Bosni i Hercegovini oko 100. Stopa izlječenja je oko 80 odsto, što nažalost čini previsokim procenat od 20 odsto preminule djece. Porodice se suočavaju sa velikom borbom, kroz koju im pokušava pomoći Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka”.

U ovom periodu pandemije korona virusa suočavaju se sa nedostatkom i nemogućnošću nabavke zaštitne opreme. Prijatelji odnosno određeni partneri i privredni subjekti su im kroz finansijska sredstva pomogli da kupe određeni broj zaštitnih maski što im je najveći problem pribaviti, zatim dezinfekcionih sredstava i higijenskih potrepština, koje su spakovali u oko 100 paketa i podijelili porodicama širom BiH. U planu je napraviti još 100 takvih paketa i prikupiti sredstva.

Ovo su neke od tema o kojima smo razgovarali sa Atifom Buldić – Bešić, portparolom Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”.

Više u video prilogu:

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*