U RS-u novih 29 slučajeva koronavirusa, oporavile se 44 osobe

Od 29 novozaraženih 13 osoba je iz Banje Luke, pet iz Trebinja, dvije iz Mrkonjić Grada, dvije iz Laktaša, te po jedna iz Kneževa, Prijedora, Čelinca, Kozarske Dubice, Teslića, Kotor Varoši i Nevesinja.

“Većina uzoraka iz UKC-a RS su osobe koje su bile na hospitalizaciji i izolaciji zbog simptoma pa se utvrđivalo jesu li pozitivne”, rekao je entitetski ministar zdravlja i socijalne pomoći Alen Šeranić. Jedanaest osoba je već hospitalizovano, a ostale su već ranije bile u izolaciji.

Novozaražene osobe su većinom ranije bile u kontaktu sa osobama kod kojih je ranije potvrđen koronavirus, a radi se najčešće o porodičnim kontaktima.

Šeranić je potvrdio da su među novozaraženim osobama i dva zdravstvena radnika iz dvije privatne zdravstvene ustanove iz Banje Luke.

“Nastavili smo raditi nadzor nad zdravstvenim radnicima iz cijele RS, civilne zastite…”, dodao je.

Sa današnjim danom u RS-u je registrovano ukupno 421 osoba koja je zaražena ovim virusom, a testirano je ukupno 4.960 osoba.

“Pod zdravstvenim nadzorom je 6.069 osoba, a više od 16 hiljada je izašlo iz nadzora”, dodao je.

Šeranić je najavio produženje trenutnih mjera kako se ne bi dogodilo širenje ili novi val koronavirusa.

“Predstoji nam period praznika u RS-u. Držat ćemo se ustanovljene procedure. Svi putnici koji budu dolazili će provoditi minimalno 24 sata na granici u karantinu, a zatim će biti upućeni u karantine u lokalnim zajednicama”, rekao je Šeranić i istakao da lijepo vrijeme ne smije narušiti poštivanje svih naloženih preporuka i naredbi.

On je govorio o bitnosti sprovođenja mjera lične zaštite i u narednom periodu te o tzv. epidemijskom repu..

“Austrija je sve mjere lične zaštite produžila do 30. aprila. Mi ćemo sigurno produžiti sprovođenje takvih mjera. Teško je reći koji je datum kada završavamo s ovim. Lične mjere koje imamo ćemo morati i u toku ljeta, a relaksirat ćemo one koje se tiču trgovina i ostalog. Svaka epidemija ima epidemijski rast i moguće je da bude opet jedan skok, što nije neuobičajeno, ali se mora iskontrolisati da ne bi prerastao u eksponencijalni rast”, rekao je Šeranić.


Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*