Drljača: Bez posla od 16. marta ostao 19.861 radnik, penzije i naknade će biti na vrijeme

Zamjenik premijera Federacije BiH i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača u današnjem obraćanju građanima govorio je o situaciji u vezi sa isplatama penzija i naknada, o radnim mjestima te tzv. korona-zakonu. “Ova Vlada je dobila pohvale WHO koaj je istakla da je BiH blagovremeno i efikasno restriktivnim mjerama postigla jako dobre rezultate u cilju sprečavanja širenja virusa“, rekao je Drljača.

On je kazao da su prošle sedmice izdvojena i isplaćena sredstva za penzionere, ratne vojne invalide i civilne žrtve rata.

“Isplate penzija i naknada socijalnim kategorijama bit će blagovremene bez obzira na ekonomske posljedice uslijed krize izazvane pandemijom“, istakao je.
Dodao je da je Vlada FBiH svjesna činjenice da će značajan broj radnika ostati bez posla.

“To je problem koji moramo rješavati prioritetno. Pandemija je globani problem, ali ova Vlada i sve stručne službe ulažu maksimalne napore kako bi se osigurala sredstva za ublažavanje posljedica i očuvanje radnih mjesta te kako bi se što prije vratila“, rekao je te.

On je istakao da je prema podacima Poreske uprave FBiH od 16. marta do danas sa radnih mjesta odjavljeno 26.434 osoba, a prijavljeno 6.573 osoba. To znači da je smanjen broj zaposlenih za 19.861 radnika.

Na pitanje šta će se desiti ukoliko kantonalni zavodi za zapošljavanje ostanu bez novca uslijed sve većeg broja prijava radnika na biroe, Drljača je kazao da nema razloga za zabrinutost.

“Federalni zavod za zapošljavanje raspolaže sa značajnim sredsrvima, a ako bude nedovoljno, Vlada će izdvojiti dodatna sredstva”, odgovorio je.

On je pojasnio i da svi roditelji koji imaju djecu mlađu od 10 godina polažu pravo na odsustvo jednog roditelja s posla, ukoliko oba roditelja rade i da je trenutno regulisano da imaju pravo na sedam plaćenih dana prilikom odsustva.

Na pitanje kakav je stav Vlade FBiH na prijedloge amandmana koje je uputila grupa “Glas malih biznisa”, Drljača je kazao da je Vlada FBiH usvojila prijedlog zakona i proslijedila ga Parlamentu.

“Od tada je parlament faktički vlasnik tog prijedloga tzv. korona-zakona. Bit će amandmana i ne sumnjam da će parlamentarci na kvalitetan način usvojiti ovaj zakon”, izjavio je.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*