Tešanj: 18 testiranih, zaražena medicinska sestra

Samo jedna medicinska sestra, od ukupno testiranih 18 zdravstvenih radnika Opće bolnice Tešanj i Doma zdravlja Tešanj, bila je pozitivna na koronavirus – potvrdio je Feni načelnik te općine Suad Huskić.

Svi testirani zdravstveni radnici bili su u kontaktu s pacijentom iz Zavidovića, koji je nakon tretmana u bivšem Centru za srce BiH u Tuzli bio na liječenju u tešanjskoj bolnici, a kod kojeg je prije sedam dana ustanovljena zaraza koronavirusom.

–  Ovo je svakako lijepa i olakšavajuća vijest za sve nas, pogotovo za te dvije zdravstvene ustanove. Ukupno smo jučer na analizu poslali 19 briseva, od kojih i jedne štićenice Staračkog doma. Na sreću, njen je nalaz također bio negativan, što znači da virus nije ušao u tu ustanovu. Medicinska sestra koja je bila pozitivna na testiranju je iz općine Doboj Jug pa nije sigurno da li je uopće i „pokupila“ virus u bolnici u Tešnju – ističe Huskić, koji napominje da će svi zdravstveni radnici i narednih sedam dana ostati u samoizolaciji te da se neće vraćati na posao prije retestiranja.

– Naš zdravstveni sistem funkcionira nesmetano i nemamo ni potrebe za njihovim uslugama. Imamo dovoljno ljekara i drugog osoblja – kaže Huskić.

On napominje da su i danas na analizu poslali novih 10-ak testova te da još čekuju nalaze laboratorijskih pretraga iz Sarajeva.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*