Ministar Čampara protiv uvođenja 24-satnog karantina

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara gostujući u Danu uživo na N1 kazao je da je on u ovom trenutku apsolutno protiv 24-satnog karantina te zamolio građane da se još malo strpe.

Kako je kazao, situacija u FBiH je zadovoljavajuća u sigurnosnom smislu i čestitao je svim policijskim službenicima, ali se i zahvalio građanima koji u ogromnoj mjeri poštuju sve naredbe i preporuke.

“Oni su omogućili lakši rad policijskim službenicima. Uvijek imate one neodgovorne pojedince koji remete sve to, sa kojima policijski službenici jedino imaju problema u ovom vremenu. To su oni neodgovorni pojedinci koji se oglušuju na naredbe, ne poštuju policijski sat i mjere. Oni sazlužuju sankcije i sve vrste kazni jer dovode u opasnost sve druge građane”, kazao je Čampara za N1.

Mjere treba pooštriti prema pojedincima koji se neodgovorno ponašaju, poručio je federalni minstar unutrašnjih poslova.

“Treba se zahvaliti našim građanima. Skoro će mjesec dana od proglašenja stanja nesreće. Ovo su teška vremena, teški uslovi, i građani se ponašaju kako treba da se ponašaju. Postoji jedan mali broj neodogovnoih pojedinca i nikako ne smijemo doći u situaciju da radi tih neodgovonih pojedinaca ispašta cjelokupno građanstvo. Sigurno ćemo pooštravati mjere prema tim neodogovnim pojedincima. Ja razumijem štabove civilne zaštite, pritisak i brigu koju imaju. Nama je najvažnije da pandemija ne dobije eksponencijalni rast nego da ide linearno. Molim građane da se još malo strpe”, naveo je Čampara.

Koliko malo, bilo je pitanje voditelja Komšića.

“To vam niko na svijetu ne može reći. Mi moramo slušati struku, ljekare, epidemiologe, štabove… Moramo malo pratiti i stanje u regionu, Evropi. Mislim da se trebamo orjentirati na zemlje kao što su Austrija i Njemačka. Već imamo da ovo jenjava u tim zemljama. Iskreno se nadam da mi nećemo doći u situaciju u BiH kao što je bilo u Italiji i zemljama gdje su bila žarišta. Mjere koje smo imali su ipak na neki način dale odgovor i nadam se da će to tako ostati, ondosno da ćemo krajem aprila krenuti u tu fazu opadanja”, naveo je Čamapra.

Da li FBiH treba 24-satni karantin?

“Ja sam apsolutno protiv toga. Ja sam to i ranije izjavljivao. Apsolutni karanatin može doći samo, pretpostavljam, u situaciji kada bi eskaliralo ovo stanje. Moramo razmišljati o građanima i kako bi se građani osjećali u slučaju da karantin traje 24 sata”.

(Vijesti.ba / N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*