Ajdinović: U šatorske prostore na području FBiH jučer upućeno 28 osoba

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović obavijestio je javnost o najnovijim podacima o postupanju federalnih sanitarnih inspektora zaključno s jučerašnjim danom. “Zaključno s 13. aprilom, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 24.939 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana. Za kategorije osoba koje su izuzete iz Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite broj 120 od 10. aprila – vozače, teško oboljele osobe u medicinskom transportu, osobe u pograničnom kretanju i prekogranične radnike, na dan 13. spril federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima su izdali 55 rješenja o mjerama izolacije”, saopćio je Ajdinović.

Od donošenja Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite o uvođenju obavezne mjere karantina za sve osobe koje ulaze u BiH, federalni sanitarni inspektori su u toku vršenja sanitarnih nadzora na graničnim prijelazima a na osnovu popunjenih sanitarnih upitnika uputili 344 osobe u prekograničnom saobraćaju putnika u šatorski prostor, gdje se isti, po izdavanju rješenja o karantinu od strane Federalnog ministarstva zdravstva, preuzimaju od strane nadležnih štabova civilne zaštite i prevoze do mjesta određenog za karantin.

Saobraćaj putnika je značajno smanjen, te je jučer nakon izvršene sanitarne kontrole u šatore upućeno 25 osoba s prebivalištem u Federaciji BiH, dvije osobe iz Republike Srpske, te jedna iz Brčko Distrikta.

Nadzorima i mjerama federalnih inspektora je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno ukupno 3.105 osoba – državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te su podaci – spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama lica blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije.

Isto vrijedi i za 312 osoba – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta.
Danas ističu mjere iz 544 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 18.026 osoba istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

“Obavještavamo osobe kojima je izrečeno rješenje o izolaciji da rješenje prestaje da važi istekom propisanog perioda izolacije od 14 dana. Naime, ukoliko su se osobe kojima su izdata rješenja o izolaciji pridržavale izrečenih mjera, te svakodnevno javljale nadležnoj epidemiološkoj službi i do isteka perioda izolacije nisu razvile nikakve simptome zaraze, zdravstveni nadzor se okončava nakon 14 dana”, naveo je Ajdinović.

Po donošenju Odluke Vlade FBiH o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH kojom je određeno utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene) za naftne derivate, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je i tokom današnjeg dana vršio inspekcijske nadzore benzinskih pumpi, ali i drugih prodajnih objekata.

“Do ovog trenutka izvršeno je 8 inspekcijskih nadzora, 4 kontrolna nadzora, kojom prilikom je utvrđeno 8 prekršaja, što podrazumijeva podnošenje 8 prekršajnih naloga u iznosu od 11.500 KM. U periodu od 15. marta. – 14. aprila 2020. godine, izvršena su 212 inspekcijska nadzora, te 171 kontrolni nadzor na benzinskim pumpama, apotekama i drugim prodajnim objektima. Utvrđeno je ukupno 219 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje ukupno 219 prekršajnih naloga u iznosu od 339.450 KM. Kod 171 subjekta nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno, utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene”, saopćio je direktor Anis Ajdinović.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*