Šta će biti sa 2.000 radnika iz BiH kojima su istekle dozvole u Njemačkoj

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu ambasadoricu Njemačke u BiH Margret Uebber sa kojom je razgovarao o rješavanju statusa detaširanih radnika iz BiH u Njemačkoj u novonastalim okolnostima uzrokovanim epidemijom koronavirusa.

Ministar Košarac informisao je ambasadoricu da oko 2.000 radnika iz BiH trenutno radi na realizaciji ugovorenih poslova u Njemačkoj, te da imaju organičeno vrijeme boravka i rada u toj zemlji.

Kako je istakao, određenom broju tih radnika, koji su se zatekli u Njemačkoj na početku epidemije koronavirusa, istekla je viza ili radna dozvola i prinuđeni su da se vraćaju u BiH, a na njihovo radno mjesto treba da budu upućeni novi radnici, koji su usljed novonastalih okolnosti u tome onemogućeni.

Osim toga, EU je zatvorila svoje granice i onemogućila ulazak državljana zemalja koje nisu članice EU, čime je radnicima iz BiH onemogućen odlazak na rad u Njemačku. Ministar Košarac naveo je da dodatni problem predstavlja činjenica da je odjel za vize u Ambasadi Njemačke u BiH, zbog pojave koronavirusa, 17. marta obustavio svoj rad, poništio sve zakazane termine i onemogućio izdavanje viza.

Ambasadorica informisala je Košarca da detašmani mogu biti produženi u redovnim procedurama. Kako je pojasnila, kompanije kojima su dodijeljeni detašmani treba da se obrate nadležnim lokalnim službama za strance u Njemačkoj sa zahtjevima za produženje radne dozvole ili boravka radnika u ovoj zemlji, nakon čega će se pomenute službe obraćati nadležnoj agenciji za rad u Njemačkoj.

Ambasador Uebber izrazila je spremnost Ambasade Njemačke u BiH da se uključi u rješavanje ovog problema, te poručila da se privredne komore Republike Srpske i Federacije BiH i Vanjskotrgovinska komora BiH mogu direktno obratiti Ambasadi Njemačke u BiH u cilju rješvanja problema detaširanih radnika iz BiH.

Na današnjem sastanku razgovarano je i o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u BiH u uslovima širenja korona virusa. Ministar Košarac rekao je da vanjskotrgovinski promet funkcioniše u novonastalim okolnostima, te da je ohrabren osnivanjem zelenih prioritetnih traka na definisanim graničnim prelazima za promet vitalnih roba sa zajedničke liste, koju je usaglasio Sekretarijat CEFTA-e.

Upoznao je Uebber i o drugim mjerama koje je Ministarstvo na čijem je čelu preduzelo u cilju ublažavanja negativnih efekata korona virusa na domaću privredu. Sagovornici su se usaglasili da je prioritetno zaštititi zdravlje građana, te izrazili punu podršku zdravstvenim radnicima u BiH u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*