Novalić: Mijenjamo Zakon o radu da se može raditi i od kuće i u manjim grupama

Premijer FBiH Fadil Novalić u odgovoru na novinarska pitanja tokom posjete Goraždu komentarisao je i oštre reakcije sindikata u vezi sa Zakonom o radu.

“Ovdje se radi trobrigadno, zbog samoizolacije i ovakvog sistema, i to je protivno sadašnjem Zakonu o radu, dakle dužina rada je izvan zakona. Mi pravimo set zakona koji će važiti i sada i za buduće vrijeme, kad god proglasimo stanje nesreće, da se može raditi od kuće, duže i da se može raditi u manjim grupama i da manje grupe mogu raditi znatno više vremena”, kazao je Novalić.

To su, kaže, pozitivne promjene i spremaju ih i za buduće vrijeme, iako ne bi voljeli da dođe do takvih situacija.

“Kad smo govorili o izmjenama Zakona o radu, jedna od glavnih pretpostavki zašto ih mijenjamo je da u nekom sadašnjem i budućem vremenu možemo bez problema smanjivati plate da bismo svi zajedno podnijeli teret, ali sadašnji Zakon o radu to ne dopušta. Posljednji put kad smo imali krizu, imali smo negativna iskustva, smanjene su plate, ali nisu bile u granicama zakona i onda su uslijedile tužbe. Ja sam zatekao milijardu tužbi koje smo morali platiti, ovaj put nećemo dozvoliti da to bude tako”, kazao je Novalić.

Podsjetimo, danas se oglasio Savez samostalnih sindikata BiH na čelu s Mevludinom Bektićem, sazvao je sastanak s predsjednicima granskih sindikata o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu Federacije BiH, ocijenivši ga kao još jednu sramotu Vlade Federacije BiH. 

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*