Konaković: Vlada FBiH radnike šalje na neplaćeno da ne budu teret ni državi, a ni poslodacu

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković istakao je da predstavnici Vlade Federacije BiH ne znaju kako pomoći poslodavcima i radnicima, napomenuvši da mjere koje su najavili stimulišu poslodavce da radnike šalju na biro. “U Federaciji BiH više od 21 hiljada otpuštenih. U Sarajevu posljednja tri dana prosjek viši od 300 ljudi dnevno, za nepunih mjesec 2.700. Više od milion KM nadoknada za ovih 2.700 na mjesečnom nivou”, napisao je Konaković.

Navodi kako su predstavnici Vlade FBiH izlaz našli u izmjenama Zakona o radu po kojima poslodavac može radnika poslati na neplaćeno, tako da ne može ni na biro.

“Neće biti teret ni državi, a ni poslodavcu. Bit će samo sebi teret i porodici koju izdržava. Zakon inače predlaze čuveni ministar Vesko Drljača”, istakao je Konaković na Facebooku.

Napominje kako do danas, mjesec nakon što je proglašeno stanje nesreće, ne postoji nijedno slovo bilo kojeg akta kojeg je trebao donijeti Parlament FBiH, te da su samo poslovnici izmijenjeni.

“Plate zastupnicima su uredno isplaćene, u punim iznosima. Rudarima smanjene plate, penzionerima nisu povećane penzije kako je bilo planirano, studente su izbacili iz domova kako bi gore smjestili državljane BiH koji se vraćaju iz inostranstva jer su možda imali kontakt sa zaraženima u zemljama iz kojih dolaze.”

Napominje kako su one koji su sigurno imali direktan kontakt sa zaraženima, a nisu bili van BiH, smjestili u kućni karantin.

“Sve to rade uredno ošišani iako su zabranili frizerskim salonima da rade i vrlo često bez maski, a naredili su da se nose i kažnjavaju ljude koji to ne rade”, istakao je Konaković.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*