Bodnaruk: Na prijedlog WHO karantin smanjiti na 14 dana

Sekretar Ministarstva zdravstva FBiH Snježana Bodnaruk podsjetila je na konferenciji za medije federalnih institucija da je naredbom Štaba od 26. marta uvedena mjera karantene na području cijele Federacije.

Pojasnila je da je odlukom određeno da sve osobe koje ulaze u Bosnu i Hercegovinu moraju ići u karantin. 

– Na prijedlog Vlade Federacije BiH određena je karantena u svim kantonima. Sve osobe koje ulaze u BiH se zadržavaju u šatorima na graničnim prijelazima. Federalni zdravstveni granični inspektori uzimaju podatke od tih osoba dostavalju ih federalnom ministarstvu zdravastvu i izdaje se rješenje o karantenu. Rješenjem se karanten utvrđuje na 28 dana i to je u skladu sa zakonu. Međutim, stigla je i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije u kojem se preporučuje da se skrati karanten na 14 dana što podrazumijeva obavezno dostavljanje epidemiološkog kartona kao i rezultate testiranja – rekla je Bodnaruk.

U Sarajevu su za osobe koji su došle iz Italije skratili proceduru karantena tako da su one već upućene u kućnu izolaciju. 

– Po istom principu trebali bi da postupaju ostali kantoni. Jučer smo o ovome upoznali i Vladu Federacije BiH kao i s problemima s kojima se susrećemo – rekla je Bodnaruk.

Istakla je da je Federalno ministarstvo zdravlja i Zavod zdravstvenog osiguranja zaduženo da razmotre ovu naredbu i eventualno predlože korekcije.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*