Vaskrs u domu porodice Vlkov u Tuzli: Dašak Makedonije u gradu soli

Hrišćani širom svijeta danas proslavljaju Vaskrs u nešto drugačijem ozračju zbog pandemije koronavirusa. Tako je i u domu porodice Vlkov u Tuzli, koja na jedinstven način, uz kombinaciju tuzlanskih i makedonskih običaja dočekuje ovaj veliki blagdan. U tuzlanskom domu Zorana i Marine Vlkov ovog Vaskrsa nema gostiju, zbog pandemije koronavirusa. Međutim, to nije razlog da ovi supružnici skupa sa sinom Evgenijem i kćerkom Malenom ne dočekaju ovaj veliki blagdan na njima svojstven način. Iako ove godine Vaskrs na drugačiji način dočekuju, fizički udaljeniji od njima bliskih i dragih ljudi, pripreme za proslavu bile su iste kao i svih prethodnih godina. Marina ističe da one počinju na Veliki četvrtak, negdje u zoru, a završavaju se u subotu uvečer.

“Nakon šestonedjeljnog posta pri samom njegovom kraju, između ostalog, farbaju se jaja, pripremaju se slatka i slana jela za bogatu vaskršnju trpezu, a čisti se i kuća, sve u cilju dočeka velikog blagdana. Prema makedonskim običajima se na Veliki četvrtak prije zore farbaju tri jajeta, koja obavezno moraju biti crvene boje. Prvo je ‘čuvarkuća’, a ostala dva su za zdravlje i sreću ukućana”, ističe naša sagovornica.
S obzirom na to da žive u gradu, članovi ove porodice s makedonskim korijenima jaja koja simboliziraju ponovno rođenje i novi život, farbali su industrijskim bojama, a Marina nam priča da je to na selu drugačije. Po tradiciji, navodi ona, jaja se tamo farbaju lukom, vinom ili biljnim bojama, a nakon toga se šaraju umjetnim bojama.

Iako bez prijatelja, naši domaćini vaskrsnuće Isusa Hrista dočekuju punog srca i uz sjećanje na njima drage osobe.

“Stvarno su se desile velike promjene ove godine jer ćemo Vaskrs proslaviti sami u svome domu. Ove godine ne možemo prisustvovati svetoj liturgiji u crkvi zbog zabrane kretanja te ćemo sve aktivnosti pratiti online”, nastavlja Marina.
Za članove porodice Vlkov koja u Tuzlu donosi dašak makedonske tradicije i tamošnjih običaja Vaskrs ima vjersku prirodu. Prenoseći vjerovanja, u našem razgovoru kažu da je to blagdan pobjede života nad smrću, radosti nad tugom te dobra nad zlom.

“Iskoristila bih priliku i rekla da se nadam da ćemo dočekujući ovaj blagdan u specifičnim uslovima, pomalo fizički udaljeniji jedni od drugih, iskoristiti priliku da se malo zamislimo šta je to što nas čini sretnima i ljudima u suštini. Da li su to materijalne stvari ili nešto dublje, trajnije i uzvišenije? Koliko ima prave, vječne ljubavi u nama? Nadam se da ćemo iz ove sitacije izaći kao bolji ljudi okrenuti ka ljepšim i boljim stvarima od onih prolaznih”, kaže Marina.

Naš razgovor u domu porodice Vlkov završen je sa željama da se svi više radujemo i budemo sretniji uz tradicionalne riječi: “Hristos vaskrse!”

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*