Husić: Pandemija nije smanjila interes građana za cvijećem

Iako je ovo proljeće obilježila pojava koronavirusa u svijetu, o kojoj se i najviše priča, ljubitelji zelenila i cvijeća s područja bugojanske općine nisu izgubili volju za uređenje svojih parkova, vrtova i balkona.

Da je tako Feni je potvrdila mlada magistrica agronomije iz Bugojna Amra Husić koja se, zajedno sa suprugom, sestrom i roditeljima, na porodičnom imanju u naselju Vesela posljednjih godina uspješno bavi uzgojem i prodajom cvijeća.

“Danas cvijeće uzgajamo na površini od 2.000 kvadrantih metara, a u našim plastenicima imamo oko stotinu vrsta, uglavnom sezonskog cvijeća. Između ostalog, nudimo veliki izbor pelargonija, petunija, kadifica, salvija, raznih cvijetnih grmova, puzavica i dekorativnih loza … “, kazala je.

Dodaje kako, unatoč trenutnoj situaciji, kod građana postoji interes da kupe cvijeće i njime urede prostor koji žele, kako bi mogli uživati u ugodnom i lijepom ambijentu, koji su sami stvorili tokom cijelog ljeta.

“Ljudi nisu izgubili volju za sadnjom cvijeća koje uzimaju u zavisnosti od potrebe, najčešće stazovsko i balkonsko. Ponekad mi se čini da, kada nas posjete, u ovim našim plastenicima, okruženi mirisom i šarenilom, nekako dođu sebi, razgale dušu, skrenu misli s tema koje sve nas sada opterećuju”, naglasila je.

Priznaje da je, bez obzira na prisutne poteškoće u prodaji cvijeća, zadovoljna trenutnom situacijom, te da uvijek na stvari gleda s optimizmom.

“Jednostavno, ne mogu da kažem da sam se prepala koronavirusa. Sve nekako gledam kroz svijetlu tačku. Po čitav dan radim u zelenilu i cvijeću, pa sam samim tim opuštena, ne mislim na sadašnjost, i na našu realnu situaciju”, istaknula je.

Dodaje kako rasadnik cvijeća koji je u vlasništvu njene porodice, raspolaže i ovog proljeća kvalitetnim sezonskim cvijećem, kao i cvijećem u saksijama koje kupci, također, dosta traže.

“Također, svim zainteresiranima pružamo usluge uređenja i održavanja parkova, dvorišta i drvoreda, kao i besplatne savjete o sadnji i održavanju cvijeća, i drugog ukrasnog bilja”, kazala je Amra Husić.

Priznaje na kraju kako nijedan dan ne bi mogla zamisliti bez svog “susreta s cvijećem“, te kako se nada će situacija s koronavirusom brzo proći, i sve opet biti kao nekada, kada je cvijeće iz ovog bugojanskog rasadnika, bez problema pronalazilo put prema drugim bh. sredinama.

(Akta.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*