Premijer SBK: Plate za mart će biti isplaćene u punom iznosu, aprilske zavise od punjenja budžeta

Premijer Srednjobosanskog kantona (SBK) Tahir Lendo izjavio je u ponedjeljak da će plate budžetskih korisnika za mart biti isplaćene u punom iznosu, dok će aprilske ovisiti o punjenju budžeta. “Niko u Federaciji BiH nije smanjio plate i danas smo donijeli odluku da ide puna plata za mart. Također smo rekli da nećemo istrčavati za aprilsku platu, dok god ne vidimo kakvo je punjenje budžeta”, kazao je Lendo novinarima nakon sastanka s predstavnicima sindikata uposlenika koji plaće primaju iz budžeta SBK-a.

Kako je kazao, predstavnici sindikata informirani su o situaciju u oblasti zdravstva kada je riječ o epidemiji novog koronavirusa, kao i o ekonomskom stanju u SBK.

“Budžet značajno pada i stanje trenutno nije optimistično i naravno da smo svi zabrinuti. Za obrazovanje smo rekli da se evidentiraju svi prekovremeni sati, ali da moraju imati obrazloženje zbog čega. Također, u obrazovanju su imali evidenciju toplih obroka i rekli smo da nije problem i da će ići, dva do tri dana nakon plate, i razlika za one koji su radili od kuće”, dodao je.

Naglasio je da će daljnje odluke Vlada donositi u dogovoru sa sindikatima.

Na pitanje novinara da prokomentira reakcije koje je izazvala njegova nedavna izjava da će i zdravstveni djelatnici morati snositi teret krize, Lendo je kazao da niko javnosti nije prenio informaciju da je jedan od sindikata u zdravstvu tražio povećanje plata.

“U ovakvom trenutku, smatram da to nije ni moralno ni dobro, iako rade važan zadatak. Ponavljam, naš kanton je imao sreću, dobre mjere i naši zdravstveni radnici u ovom trenutku nisu izloženi pritisku posla, pa i oni moraju osjetiti težinu situacije. Niko nije željan da smanji platu bilo kojem sektoru. Ukoliko se fond bude dobro punio imat će punu platu, a ukoliko ne, odlučit ćemo zajedno s rukovoditeljima javnih ustanova u kojem obimu će one moći biti isplaćene. Moja procjena je da će i prihodi fonda padati”, kazao je Lendo.

Predstavnici sindikata koji su sudjelovali na sastanku naveli su da su zadovoljni ishodom današnjih pregovora, ali da su i dalje na oprezu.

Predsjednik Samostalnog sindikata policije i zaposlenika MUP-a Dragan Škulj kazao je novinarima da su se policijski službenici odrekli naknade za prekovremene sate te time pokazali spremnost da snose dio tereta krize.

“Želimo sudjelovati u snošenju teških posljedica krize, samim tim što nismo pisali prekovremeni rad. Neki naši službenici imaju i 100 prekovremenih sati, obim posla im je povećan za 75 posto, te u takvim okolnostima nećemo pristati na bilo kakvo smanjenje plate. Poduzet ćemo sve mjere da do toga ne dođe”, kazao je Škulj.

Najveći dio budžeta SBK-a, odnosno oko 136 miliona maraka ili 62 posto, namijenjen je za plate, naknade i doprinose više od 5.300 uposlenih u javnom sektoru.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*