Sirijski islamisti zauzeli predgrađe Damaska od suparničke grupe

Islamistički borci u nedjelju su zauzeli istočno predgrađe Damaska nakon što su protjerali manju suparničku pobunjeničku grupu u teškim sukobima, saopćila je posmatračka grupa, navodeći posljednji primjer unutrašnjih sukoba među pobunjenicima u sirijskom, gotovo četverogodišnjem, sukobu.

Borci iz Vojske Islama sukobili su se s grupom Vojska naroda u Doumi, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Britaniji. Obje grupe imaju sunitske borce koji se protive vladi predsjednika Bashara al-Assada, a njihove borbe se smatraju više ratom iz sujete nego ideološkim sukobom.

Opservatorija, koja prikuplja informacije s terena od mreže izvora iz Sirije, saopćila je da je nekoliko boraca poginulo, ne objavljujući detalje. Vojska Islama zarobila je brojne borce iz suparničke grupe, prenosi Reuters.

Grupe, dio šarolikih opozicionih frakcija u ratu, bore se protiv sirijske vojske kao i među sobom, oko kontrole nad Doumom, strateškim poredgrađem na jednoj od glavnih cesti koje povezuju sirijsku prijestonicu s Homsom, gradom na sjeveru zemlje.

Vojska Islama je snažna grupa u toj regiji i sukobila se s naoružanim mještanima u Doumi u novembru nakon što su lokalni stanovnici napali skladišta organizacije bliske grupi, navodi Opservatorija.

Unutrašnji sukobi oslabili su grupe koje se bore protiv vladinih snaga i njima savezničkih milicija. Većina sukoba zabilježena je na sjeveru zemlje, a takvi sukobi su rijetki na jugu, u kome se nalazi Damask.

Tvrdokorne islamističke grupe poput Islamske države i ogranka al-Qaide, Nusra Fronta, iskoristile su situaciju nastalu unutrašnjim sukobima među pobunjenicima i prerasle su u najjače frakcije u sukobu.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*