U Hrvatskoj stabilna situacija, za 24 sata potvrđeno 27 novih slučajeva korona virusa

Nacionalni stožer civilne zaštite je na konferenciji za medije izvijestio da je u Hrvatskoj u posljednja 24 sata potvrđeno novih 27 slučaja zaraze koronavirusom. Ministar zdravlja Vili Beroš je kazao da je ukupan jučer testirano 664 osoba te da je ukupan broj zaraženih u Hrvatskoj porastao na 1.908.

“Nažalost u proteklih 24 sata preminula je jedna starija osoba koja je imala ozbiljnijih zdravstvenih problema i ukupan broj smrtnih slučaja u našoj državi je porastao na 48. Prosječna starost zaraženih osoba je 50,68 godina”, kazao je Beroš.

U Hrvatskoj je do sada testirano 26.274 osoba, a ono što ohrabruje jeste smanjen broj hospitalizovanih pacijenata.

“Od jučer je sedam pacijenata manje u bolnicama tako da ih je sada ukupno 317 dok je 742 njih na kućnom liječenju, a 18 osoba je na respiratorima”, dodao je Beroš.

Također, pozitivan pomak je i u broju oporavljenih gdje je za samo jedan dan 29 osoba ozdravilo i taj broj je porastao na ukupno 801.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak govoreći o otvaranju škola ponovio je da je moguće popustiti u mjerama zabrane i da će sve daljnje odluke donositi Vlada u dogovoru sa stožerom.

Na pitanje o dopuštanju misa što su tražili neki biskupi, ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović je rekao da će ove sedmice biti predstavljen plan popuštanja mjera, ali je naglasio da će trenutna situacija potrajati.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*