Novalić u Tuzli: Pomoći ćemo privredu i obrte, uslov je da se usvoji zakon

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i premijer entiteta Federacije BiH Fadil Novalić posjetili su Tuzlanski kanton gdje su najprije održali sastanak sa premijerom TK Denijalom Tulumovićem i predsjednikom Skupštine TK Žarkom Vujovićem, te ministrima u Vladi TK. Potom su posjetili Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) TK, Univerzitetsko-klinički centar u Tuzli i Termoelektranu Tuzla.

Premijer Novalić je istakao kako izvršna i zakonodavna vlast u TK rade dobar posao i da će ubuduće u vrhu problema biti rješavanje ekonomskih pitanja.

“Došli smo da vidimo šta to radi Tuzlanski kanton i koliko je to harmonizirano sa mjerama koje radi Vlada Federacije BiH. U tehničkom smislu vidjeli smo da su apsolutno svjesni situacije u kojoj se nalazimo. Imaju sve podatke i sve mjere koje se uopšte ne preklapaju sa mjerama Vlade Federacije BiH. To je znak, primijetio sam, da prate ono što Vlada Federacije BiH radi. Treba pohvaliti Tuzlanski kanton u vezi sa poduzetim mjerama protiv pandemije COVID-19, a u budućnosti ćemo se sve više baviti ekonomijom i Tuzlanski kanton na tom polju ima sposobne igrače. Stojimo im na raspolaganju i bit ćemo jedna ekipa u prevladavanju krize“, rekao je Novalić, javlja Anadolija.

Istakao je kako su u Tuzlanskom kantonu prepoznali šta je intencija izmjena Zakona o radu koji u vanrednim situacijama, kako je rekao Novalić, daje jednu vrstu fleksibilnosti.

„Mi ćemo privrednim subjektima koji su imali 20 odsto pad prihoda uplatiti doprinose na minimalnu platu. Kada je riječ o obrtnicima oni su najpogođeniji ovom krizom i njima će biti uplaćeni doprinosi bez obzira jesu li zatvorili obrt ili su povremeno radili. Naravno uslov je da se usvoji zakon, a njima će retroaktivno biti uplaćene obaveze za mjesece u kojima su pogođeni krizom“, kazao je Novalić.

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*